Followers

Friday, July 19, 2013

first time guna pemanggang ajaib...

hi me dear...

salam jumaat... cepatnya masa berlalu kan. dah 10 ramadhan kita berpuasa... tak abis lagi citer masa balik berbuka di kampung aritu. hihihi... jangan boring eh... me nak story pasal guna pemanggang ajaib pulak..

actually, before balik kg aritu belikan mama pemanggang ajaib kat lazada. senang beli online sebab nanti akan terus pos kat mama so no need nak angkut2 balik kelantan kan... buy as a birthday present gitu. memula ingatkan nak beli sama2 tapi sebab mahal sket (me belikan yang besar, so proceed belikan untuk mama dulu).

dah balik kg, mama cakap tak tau nak guna pulak dah menda alah tu. so, me cam, eh boleh guna wat macam2 la pemanggang ajaib tu... so, gigih kan diri la... gugel resipi...

dan hasilnya...
first time ni, me buat kuih bingka... tp takde bijan sebab g kedai xde...
hahaha, alhamdulillah menjadi kuih bingka tu... tapi takde bijan so tak feel sangat. yang penting, ramai gak puji kan, so kira ok la tu.. ayah siap cakap, boleh meniaga kat kedai... hahaha... sangat menjaga hati...

pastu, selang dua tiga hari, tetiba mama cakap, kita buat la benda lain pulak... so, gigih kan diri gugel jugak... hahaha, nampak sangat informasi di hujung jari kan...


jeng jeng jeng... kek pelangi...
ok... lesson learned. kalau buat kek, kena api yang sangat kecik sebab dia cepat masak n hangit. see me kek, ade sedikit hangit kan... tapi ok ler, sedap jugak..

so, pasni balik kg, leh la gugel2 cari resipi dan guna pemanggang ajaib tu. tapi if not mistaken, bukan setakat gunakan untuk baking, goreng, panggang and others pun boleh kan... takpe la, nanti try lagi k...

me: time rajin memang la nak masak. tapi bila malas, hmmm... apa pun x buat.

No comments: