Followers

Wednesday, July 31, 2013

not in a good mood...



STRESS... THATS ALL I CAN SAY...

Thursday, July 25, 2013

gaji dan bayaran bantuan khas untuk penjawat awam...

hi me dear...

wah, sume muka ceria semacam je kan pagi ni... almaklum la arini ari gaji, yeay!!! me rasa dari arini hingga lah menjelang syawal for sure ramai sangat org kat tempat membeli belah tak kira jalan tar ke, sogo ke, shopping complex ke dan sewaktu dengannya lah... masa me pegi ari sabtu lepas tapi belah malam memang sangat2 ramai... bertepek2 melekat orang (bukan botingkek tingkek).... itu belum gaji.. kalau korang pegi malam ni n malam seterusnya, tak tahu la keadaannya camne...  
pic gugel...
owh... satu lagi pasal bayaran bantuan khas... alhamdulillah... walaupun ramai yg jeles nape kerajaan tak bagi sama cam kerajaan negeri selangor, for me, rezeki masing2... lagipun, selangor bagi kat negeri dia jer, kalau kerajaan bagi sama camtu, tak ke seluruh malaysia? hmmm.. pastu pulak, bagi banyak2 kang, nanti hujung tahun mintak lagi... so, bersyukur dengan rezeki yg Allah bagi ni...

gigih kengkawan tolong updatekan semalam... tq... ^^
ok tu je la... so dah dapat gaji dan dah dapat bayaran bantuan khas ni, moh le kita merajinkan diri untuk bekerja dengan bersungguh2 (hahaha, poyo sangat)...

me: kalau ade keje, buat keje. kalau takde, sama ade buat2 rajin atau pun, hmmm....

Tuesday, July 23, 2013

makan mamee chef untuk sahur...

hi me dear...

dah nak separuh ramadan kan... nanti kita pasti akan merindui bulan ini lagi kan... kalau panjang umur jumpa lagi, tapi kalau x??? hmmm... apa2 pun, mesti dah ramai yang tak sabar nak raya kan. dah start shopping macam2 biskut raya, baju raya, langsir raya, kereta raya dan macam2 raya lagi la...

owh yer, ni menu sahur minggu lepas, ari kamis kalau tak silap. aritu balik kampung me mama bekalkan mamee chef ni. sebab me teringin nak try tengok zizan ngan chef ismail punya iklan tu cam sedap je kan (nampak sangat pengaruh iklan, hahaha)... so, sebab teringin sangat apa lagi, kasi masak itu maggi...

perisa laksa kari...

nyum nyum nyum....
makan menda2 camni kena la kasi meriah sket kan kalau tak nanti jemu. al maklum la kan, dari remaja kut dok asyik makan maggi. lelama kan boring... so kali ni, me letak fish ball.. tapi ajaran sesat sket dari me sis, dia letak serunding daging... hahaha, not bad tau... so sape2 nak try, silakan la... maybe sebab mee dia halus2 sket, so cam sedap gak la... ^^

me: berbuka atau bersahur sorang2, tak meriah pun takpe...

Friday, July 19, 2013

rupanya bukan nukilan dayana...

hi me dear...

rehat panjang hari jumaat kan. ade yang pegi pasar, balik rehat kat rumah, window shopping. as for me, dok ofis jer la. malas nak kluar2...

owh, semalam kan me ade post pasal nukilan dari isteri pertama seorang artis (leh klik SINI untuk nukilan tu). tapi rupa2nya, harini timbul pulak cerita yang itu bukanlah nukilan beliau. ada seorang gadis yang buat pengakuan nukilan itu adalah dari dia... hmmm... konfius jap...

meh me paste kat sini...
 

apa2 pun, me hanya copy sebab takmo nanti ade yang salah faham kan. me copy kat SINI...me tak tahu yang mana satu betul tapi kalau betul ini ana hawana punya nukilan dan bukannya dayana, ok la. at least ana jujur buat pengakuan. 


me: perkara yang paling susah adalah buat pengakuan yang jujur...

first time guna pemanggang ajaib...

hi me dear...

salam jumaat... cepatnya masa berlalu kan. dah 10 ramadhan kita berpuasa... tak abis lagi citer masa balik berbuka di kampung aritu. hihihi... jangan boring eh... me nak story pasal guna pemanggang ajaib pulak..

actually, before balik kg aritu belikan mama pemanggang ajaib kat lazada. senang beli online sebab nanti akan terus pos kat mama so no need nak angkut2 balik kelantan kan... buy as a birthday present gitu. memula ingatkan nak beli sama2 tapi sebab mahal sket (me belikan yang besar, so proceed belikan untuk mama dulu).

dah balik kg, mama cakap tak tau nak guna pulak dah menda alah tu. so, me cam, eh boleh guna wat macam2 la pemanggang ajaib tu... so, gigih kan diri la... gugel resipi...

dan hasilnya...
first time ni, me buat kuih bingka... tp takde bijan sebab g kedai xde...
hahaha, alhamdulillah menjadi kuih bingka tu... tapi takde bijan so tak feel sangat. yang penting, ramai gak puji kan, so kira ok la tu.. ayah siap cakap, boleh meniaga kat kedai... hahaha... sangat menjaga hati...

pastu, selang dua tiga hari, tetiba mama cakap, kita buat la benda lain pulak... so, gigih kan diri gugel jugak... hahaha, nampak sangat informasi di hujung jari kan...


jeng jeng jeng... kek pelangi...
ok... lesson learned. kalau buat kek, kena api yang sangat kecik sebab dia cepat masak n hangit. see me kek, ade sedikit hangit kan... tapi ok ler, sedap jugak..

so, pasni balik kg, leh la gugel2 cari resipi dan guna pemanggang ajaib tu. tapi if not mistaken, bukan setakat gunakan untuk baking, goreng, panggang and others pun boleh kan... takpe la, nanti try lagi k...

me: time rajin memang la nak masak. tapi bila malas, hmmm... apa pun x buat.

Thursday, July 18, 2013

"Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand "



Sungguh ! Beratnya memegang kasih dan cinta pada seorg suami ! Berdoa agar jodoh dia mmg milik aku seorang smpai mati dan sungguh ..andai jodoh dia tetap ada bersama org lain , aku akan terima dgn terbuka dan terus kuat mcm yg mami lakukan !!

Percaya pada jodoh ! Percaya pada ketentuan ! Menangis air mata darah pon kalau takdir dah begitu..kita ada dua pilihan, terima atau menarik diri !!!

Tak usah bicara tentang payung emas
Kerana
Aku belum layak iktiraf diri sesuci khadijah atau fatimah

Tak usah bicara tentang zuriat
Kerana
Aku bukan Allah...mudah menyebut kun fa ya kun...

Tak usah bicara tentang setia
Kerana
Aku pasti kau tahu aku bukan perempuan jalanan

Tak usah bicara tentang tanggungjwb
Kerana
Aku tahu kau lebih arif tentang itu

Tak usah bicara tentang kesempurnaan
Kerana
Aku terima kekurangan kau kerana Allah

Tak usah bicara tentang dia
Kerana
Aku diasingkan darimu kerana dia

Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah
Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand..

Berhenti beralasan ini semua jodoh ketentuan Allah...
Kerana satu dunia tahu
Hanya itu lah jawapan mudah utk lepaskan kekhilafan yg disengajakan...

me: copy and paste from facebook... sedih bila baca. semoga dayana tabah menghadapi dugaan dan cabaran mendatang. semoga Allah permudahkan semua urusan.

pepero = biskut coklat...

hi me dear...

ngantuknya... dah la perut bunyi macam motor, bunyi grrrrrrrrrrrr panjang2... hahahaha, kesnya tak sempat nak sahur plus mungkin memang not in good condition kut... hopefully harini pun bertahan sebab semalam pun tak sedar nak bangun sahur tapi alhamdulillah berjaya... so, mr GASTRIK, tak yah la ajak 'dating'... 

owh, aritu before balik kelantan mama belikan pepero (biskut coklat korea) kat rantau panjang. walaupun a bit mahal dari langkawi (mahal 40sen per kotak kecik), tapi mama belikan jugak... thanks mama... ingatkan satu perisa jer rupanya2 ada dua tau...

merah peanut, hijau almond...
tapi me rasa memang biasanya kat pasaran warna hijau kan. sebab merah ni first time me jumpa. unless tak tahu la kalau korang memang dah tahu kewujudan pepero kotak merah itu... hihihihi... ok la, tetiba cakap pasal makanan pulak.. nak start keje dulu...

me: kat rumah bila perut bunyi nak tergelak pun ada... tapi harap2 kat ofis tak bunyi kuat sangat. kang malu pulak... huhuhu...

Tuesday, July 16, 2013

menu berbuka puasa di kampung...

hi me dear...

me baru masuk keje arini. setelah dari hari jumaat aritu berpuasa di kampung. heaven sangat tau.. walaupun, kena kontrol makan sikit (diet light2 gitu) tapi makan tetap makan... so, meh nak share menu. kali ni, me masak2 ngan me mama tau since dia pun tak berapa sihat kan...

day one : ayam masak merah, sayur air dan ikan bawal goreng.. onde2 tu beli..
day two : daging goreng, dalca dan ikan bawal goreng... kuih2 sume beli...
day three : sup tulang, ayam asam jawa plus mama beli dalca terung...
tapi kan, day four which is semalam me tak sempat nak snap pic sebab nya phone tengah caj.. tapi menu semalam pun simple yet awesome : tomyam ayam n telur bungkus... walaupun masak simple2 tapi air tangan ibu kan, harus lah terbaikkk... owh sebelum terlupa, air cam biasa ler time puasa2 ni : air tebu n air kelapa. tapi aritu me sis buat air nenas sedap jugak... ^^

so, tu je la menu berbuka puasa di kampung... korang mesti berbuka dengan lauk yang lagi gempak kan???

me: bestnya kalau dapat balik kampung lagi...

Thursday, July 11, 2013

awal2 lagi dah ada mangsa kena mercun...

hi me dear...

selamat berpuasa d hari ke-2 bulan ramadhan... bestnya cuaca kat putrajaya hari ni. hujan, sejuk jer... kalau weekend cuaca camni memang extra heaven la kan.... tapi paper pun, since arini memang keje so, bekejo lah kito, sekuek nyo... hahaha...

pagi tadi dengar radio era terkejut jugak bila dah ada mangsa kena mercun buatan sendiri... so, sampai ofis terus ler bukak berita harian online n baca INI... adoiyai, adik2 sekalian, tak amik ikhtibar ke dengan keadaan rakan2 yang terkena tahun2 sebelumnya... yang rajin sangat nak buat2 mercun bagai tu kenapa??? korang tak nak raya dengan anggota badan yang dah cukup sempurna dikurniakan oleh Allah swt ke? haaa, kan dah membebel... 

me bukan apa, cuma tak best la... benda2 yang boleh dielakkan daripada berlaku pada ahli keluarga tapi berlaku jugak... ingat dedulu masa kecik2, kami adik beradik sepupu sepupu main mercun n bunga api yang dijual, alhamdulillah, selamat pun... ni adik2 yang terlebih kreatif inovatif sangat sampai cipta sendiri yang tak tahan tu... 

for me, semua patut mainkan peranan... ibu bapa, guru, kawan2 dan masyarakat sekeliling. cuma nya, penah ada kakak kat ofis ni cakap, " budak sekarang ni manja... akak nak tegur anak akak pun takut. sebab takut dia lari dari rumah..." hmmm... no komen la... tapi dedulu (eh, banyak pulak mengimbas nostalgia), kami tiga beradik takut dengan ayah. salah sikit kena rotan, salah sikit rotan. tapi alhamdulillah, walaupun xde la berjaya sangat tapi kami bertiga dapat kerja tetap n hidup bersederhana...

apa2 pun, kalau ade yang nak main mercun buatan sendiri tu, jadikan kes pertama ni sebagai pengajaran.. fikir banyak kali sebelum korang betul2 nak main... kalau boleh, xmo la raya reramai kat klinik atau hospital kan... raya2 kan kita nak enjoy!!! 

me: kalau ade terkasar bahasa tersilap kata, ampun maaf dipinta tau...

Tuesday, July 9, 2013

selamat berpuasa esok...

niat puasa...

doa buka puasa...

semoga kita semua mendapat lebih keberkatan di bulan ramadhan ini, insyaallah, amin...

me: terawih di mana malam ni agaknya ye???

Friday, July 5, 2013

fer white... fer white... fer white...

hi me dear...

mengantuknya... pagi tadi lepas bacaan yaasin kat ofis disediakan nasi lemak. since me tak bekpes lagi, so lepas jer baca yaasin around 9.30am, terus la turun masuk bilik n makan... hahaha.... bila tengahari cam malas n tak tahu dah nak makan ape. tapi sempat gak, ngajak lily g alamanda makan tutti frutti... menikmati katanya, so kami makan kat sana jap pastu terus balik ofis...

ok, a bit tersasar... ingatkan yang me penah share pasal fer white... kalau tak ingat, boleh klik SINI... ye la, produk2 kecantikan lain pun ade (entri me yang INI), tapi sebab dah biasa dengan fer white so continue aje... rupanya fer white dah ade pamplets tau... meh me share sikit...

 



rasanya memang mendapat sambutan ramai produk ni.. walaupun takde la famous amos sebab belum ada lantik mana2 artis sebagai jurucakap kan, tapi sambutan terhadap produk ni memang tak mengecewakan lah... setiap bulan me friend akan restock... masyukkkk... so, sape nak try fer white ni (skrang dah ade packaging besar tapi untuk try, beli la yang kecik dulu), leh la contact Nora di talian 019 - 7418317... kalau kat fb, leh cari komputerburuk beautycare. jangan risau, dia akan layan korang dengan baik2.. kalau segan cakap jer baca me blog... kalau ade benda nak tanya pun, dia akan tolong korang... hihihi...

me: dah abiskan berapa botol ntah. so far, memang puas hati...

Thursday, July 4, 2013

patah hati...

 

Apa aku telah lakukan
Kesalahan yang mendalam
Sampai hati kau lakukan itu

Kali ini ku tak bisa
Menerima kenyataan
Kau tak lagi setia padaku


Aku patah hati
Sungguh-sungguh aku patah hati
Kernamu

Kali ini ku tak bisa
Menerima kenyataan
Kau tak lagi setia padaku oh

Aku patah hati
Sungguh-sungguh aku patah hati
Kerna mu

Aku akan pergi kerna kamu
Terlanjur menyakiti hati ku

Aku patah hati
Sungguh-sungguh aku patah hati
Kerna mu

Aku akan pergi kerna kamu
Terlanjur menyakiti hati ku
Hati ku patah hati
Hati ku patah hati

me: macam suka lagu hafiz ni... tapi harap sangat tak patah hati lagi...tolong doakan yer, insyaallah... amin...

Tuesday, July 2, 2013

esok ofis ada hari terbuka...

hi me dear...

a bit sleepy today... maybe sebab sejukkan kat ofis ni. rasa cam nak tido tetapi tak sempat pun sebab lepas makan, main candy crush pastu nak update me blog, bla bla bla bla nak solat n pukul dua, start keje balik... hihihi....

owh, sebenarnya nak bgtau yang esok ade event extravaganza at me ofis... jeng jeng jeng....


macam acara menarik ni.. dari pagi sampai petang. dan rasa cam ade je yang bertugas di booth2  supaya dapat membantu orang2 awam dan juga agensi2 Kerajaan lain yang memerlukan bantuan (chewah, ayat skema)... so, sesapa cuti ataupun tak cuti tapi nak join, mai la.... artis pun ade... kalau tak silap la...

me: masih belum tau aturcara esok... tapi skrang kat ofis nampak orang tengah wat preparation... ^^

Monday, July 1, 2013

happy birthday me dear mama...

hi me dear...

ala, lupa nak buat entri wish me mama happy birthday... sebab pagi tadi a bit blur (setelah meninggalkan ofis lama kan - g kursus since rabu lepas) pastu petang sambung meeting... eh, tapi dah wiish thru phone and dekat facebook tau.. hihihi...
 
by the way, love the Queen of My Heart... semoga dipanjangkan umo dan dimurahkan rezeki. dan cam biasa la, semoga segala impian menjadi kenyataan... muaahhh... tak reti nak berbunga2 pulak entri kali ni tapi me mama knows that me love her so much...

love me mama forever...
me: puasa kali ni dapat balik berbuka puasa ngan familia... yeay!!! cant wait...

TRW Piala FA 2013...

hi me dear...

alhamdulillah, selesai sudah Piala FA 2013. dan sekali lagi piala milik pasukan TRW... hahaha, suka sangat... walaupun takde la sampai ke stadium untuk menonton (atas faktor2 keselamatan, org pompuan tengok kat umah je ler)... tapi mana tahu kan, next time kalau ade orang ajak... hahaha...


me suka bila banyak share pic yang best2 kat fb. so, rasa cam nak share sikit kat me blog... ni yang cam me loike la.. sebabnya ade banyak lagi kat fb tu kan...





best kan kan kan... cam meriah sangat... so, raya tahun ni, kita pakai color merah nak? hahaha....

me: ok nak solat zuhur... jap g ade meeting...