Followers

Monday, March 18, 2013

stress...

hi me dear...

a bit monday blues today. nak buat paper pun ala2 tak bersemangat. n since kena tunggu beberapa maklumat daripada agensi, so mula la gugel2 kan... owh, skrang kalau free kat ofis pun xde nya nak layan citer apa2 sebab skrang xde la free sangat pun...

btw, rasa cam a bit stress lately. dunno why. tengok citer korea yang a bit heavy pun stress.. baca novel yang cam ntah paper pun a bit stress... hmmm... need to overcome this before makin teruk kan... naya jer muka sombong manjang (some say that me face memang nampak sombong or masam jer kalau ade yang tak kena, hhihihi...) oleh itu, kalau tetiba terbuat muka pada bos, ampunnn....


 so, me gugel2 sket pasal stress...

'Stress' atau tekanan melibatkan penggunaan semua sistem yang ada dalam badan yang melampaui keupayaan. Individu berkenaan mendapati sukar menyesuaikan diri dengan keadaan dan memerlukan usaha yang lebih untuk mencapai keseimbangan dalam dirinya dan dengan alam sekitar.

Maramis (dalam Doelhadi,1977) yang mengatakan bahwa stres adalah segala masalah atau tuntutan penyesuaian diri yang bila tidak diatasi dengan baik, akan mengganggu keseimbangan hidup dari manusia. Ditambahkan pula oleh Noi dan Smith(dalam Doelhadi,1977) stress dapat diartikan pula sebagai reaksi yang dirasakan oleh manusia bila mendapat tekanan dari luar ataupun sesuatu sebab yang tidak dapat diraba, bentuknya dapat berupa kekurangan atau kelebihan stimulasi yang dapat menimbulkan perasaan bosan yang berkepanjangan. Sedangkan Pervin(dalam Doelhadi,1997) beranggapan bahwa stress diartikan sebagai persepsi seseorang terhadap keadaan yang melebihi kemampuannya atau sumber-sumber yang dianggap membahayakan atau mengancam kesejahteraan dirinya.

ok... definisi stress kan banyak. so pandai2 la tengok balik mana yang terkena pada diri... eh, tapi kan jangan la stress sangat2 k... sikit2 jer... as for me, kalau stress adik n kawan2 banyak membantu. maybe sebab me alone by meself kut. tapi dorang sentiasa d sisi when that thing happen... hihihi... thank u so so so much... MUAAHHHH...

owh, me jumpa lawak hilangkan stress... boleh klik SINI atau SINI...

me: Allah menguji kita sebab Dia Maha Mengetahui.. tahu sejauh mana keupayaan hambaNya... banyak dah me baca, kalau tiada sesiapa pun di sisi, Allah sentiasa di sisi hambaNya... semoga sentiasa amik yang positif terhadap apa yang berlaku n jangan mudah putus asa...

2 comments:

Rasp said...

amik lah cuti rest2 skit ...
maybe leh kurangkan stress tu...
take care tau!

farra8979 said...

Rasp: itu la sis.. memang pun. terfikir nak amik cuti ni.. btw, thank u... ^^