Followers

Tuesday, September 28, 2010

ping blog @ ozbloggers..

hi me dear...

wah, dh lame x update me blog d malam hari.. tp, since me abg cam x mo maen poker @ fb (aik, surrender awal nampak, sayang???), so me amik alih gn me pink lappy tu.. actually, arini cam kureng sehat cikit.. balik keje tido jek.. ni bangun balik sbb adik ipar tlg belikan makan malam n me abg kejut makan (heaven jadik isteri, hihihi).. actually, smlm jamuan raya @ me ofis.. malangnye, rendang ade lah basi.. so, ramai yg sakit peot n ade yg sampai el n amik mc.. tp, me bertahan.. p gak ofis..

eh, bukan nk citer pasal jamuan raya, okeh.. me nk bgtau yg selain dr blog, maybe ade gak yg tau me ni suker tweet2 (jarang2 n kadang2).. so, aritu me bc kat twitter Arc13.. dia tweet, since dh x dek gengblogger, dia gn ozbloggers. hahaha, me br tau jek.. sgt ketinggalan kan..

so, malam ni br ade kesempatan, me try la.. jadikkk!!!! me so so happy.. bley menambahkan semangat me utk ber blogging nih.. hahahaha..

so, sesape yg rindukan geng blogger, bley try ozbloggers kut.. selamat mencuba.. ^_^

p/s: sambil ber blogging, sambil tgk super natural.. nice..

Monday, September 27, 2010

me dah tengok Magika, yeayy!!!

hi me dear..

owh, smlm me berpeluang tgk Magika.. since me abg x dek, dia suh adik dia temankan me.. so, pg Ahad, me ajak dia g JJ Balakong n kami tgk Magika.. yeay!!! (dh, x dek org nk tgk, ajak jek dia.. sib baik dia follow jek)

filem ni arahan Edry KRU.. luckily, ktorg tgk Magika dengan dia.. sape dia??? Edry lor!!! chewah.. sebenarnye, dia bawak anak2 n maybe anak2 buah dia tgk movie ni.. dorg dlm 7 org kut (org seblah me yg dok dlm panggung tu kira, hihii..) tp me x snap2 pun pic Edry..

cite Magika ni bg me, best n enjoy.. ade sedih, ade gembira, ade geram.. n yg penting, byk gilerrr artis2 glamor walaupun watak dorang ade lah kejap2... best lor.. walaupun byk nyanyi (dh nama nye muzikal, kan..) tp ok la.. alhamdulillah, malaysia berpeluang gak wat citer cenggini.. slalu citer omputih cam narnia, harry porter tu jek..

ok la.. sape yg berminat p tgk ek.. enjoy!!!





p/s: mawi hensem dlm citer ni... sharifah amani n leya ade lah cute mcm kembar.. m. nasir pun superb walau last minit.. nabil kejap sgt.. isshh, ramai artis penat nk citer satu2..

peringatan di jalan raya..

Sunday, September 26, 2010

owh lelaki - perempuan gemuk kau tak mahu tolong ek....

hi me dear...

hahaha, tajuk x bley blah.. but its true n menda ni berlaku kat me, okeh.. citer nye gini.. ari jumaat me abg outstation.. adik ipar pun.. so, it means that weekend x de la owg kat umah.. kebetulan plak, kengkawan bz (byk open house) n me adik plak ade ko-k.. so, me mama kan jenis risau, anak dh kawen pun still x mo bg dok sorg2.. so, me pegi tido umah lin ari jumaat tu..


parking space area rumah dia ade lah sgt x best okeh!!! mmg berlapis2 cam kek lapis sarawak.. so pg sabtu, ktorg plan nk bekpes dlu before lin g ko-k.. kebetulan, me baik ngan member umah dia, so plan nk g jln TAR pas lin p ko-k.. p jln TAR pukul 10pg n blk around 4pm ade lah pengalaman yg best k... hahaha..

dpendekkan citer (x yah citer la ape yg berlaku kat jln TAR tu ek), me stay sat kat umah lin.. kebetulan naik jek keta nk blk ke umah, ujan turun.. n naik jek umah lin, lebat giler ujan.. me abg suh ajak adik dia yg pompuan plak teman me.. so, ok finee... me need to go back to putrajaya.. pas ujan, me pun turun nk blk (ujan berenti pas maghrib)..

me bb black kena blok ngan van.. mmg kat umah lin, sape blok x leh tarik hand brake.. WTH??? ade beberapa lelaki kat situ, tgk me tolak van sorang2.. huhuhu, nk nangis rase.. rase cam nk panggil mintak tlg tp, dorang just tgk gitu jek.. ade yg duduk sambil borak n gelak2.. n ade yg lalu gitu jek..

hadoi, teruk kan.. mentang2 la me x cun a.k.a me pompuan berbadan besar, x mahu korang tolong ek.. xpe la.. bayangkan, campur darab bahagi, me kena tolak van n adjust utk me keta reverse, dekat 10 minit (x muat sbb van tu x leh tolak lg belakang..) sib baik, me berjaya.. hoyyeaahhh!!! berpeluh2 dalam keta nak balik..

persoalannya, ermmm.... malas la nk soal.. nk tido dh.. maybe bley pk sendiri kut..

p/s: cuba klu pm cun, sti dorang dgn rela hati dtg sengih2 cam kerang busuk, nk hulurkan bantuan..

Friday, September 24, 2010

Mangsa mengadu sakit selepas 6 hari pembedahan lahir anak

hi me dear..

camne, arini, ade baik?? me ok jek.. arini mau g makan2 tghari ngan member @ cyberjaya.. wah, me loike..

td, mase me bukak me blog, me tgk r tajuk2 blog kamu2 n ape yg menarik hati ialah blog riwayat hariku coz tajuk dia "Guru maut kain kapas dalam perut"... so suddenly me teringat yg me mama dok call2 pastu dia sms.. "kak long dh meninggal.." me ingat g, mase balik sblum raya tu, mama dok citer2 yg me jiran a.k.a kenalan mama bersalin anak ke4 tp dalam keadaan koma sbb tertinggal 'barang' dalam peot.. so, me feeling, bc tajuk blog riwayat hariku, dh kuar paper berita harian pasal arwah...

ni me copy dr blog tersebut:

KOTA BHARU: Kegembiraan sepasang suami isteri menyambut kelahiran anak keempat tidak berpanjangan, apabila si isteri meninggal dunia akibat komplikasi pembedahan selepas kain kapas pembedahan tertinggal dalam perut guru wanita itu.

Anggota Penguat Kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Musa Abd Kadir, 46, berkata isterinya, Aummil Khairri Abdul Razak, 44, bersalin secara pembedahan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), di sini, pada 17 Ogos lalu.

Beliau berkata, selepas pembedahan, isterinya mengadu masih berasa sakit di perut sebelum dirujuk kembali kepada doktor di hospital sama.

Ketika itu, selepas enam hari bersalin secara pembedahan, isteri mengadu sakit di perut, bimbang perkara tidak diingini saya merujuknya kepada doktor bertanggungjawab mendapatkan penjelasan.

Doktor kemudian memaklumkan ada dua kain kapas pembedahan tertinggal dalam perut isteri selepas imbasan X-ray dilakukan dan memerlukan pembedahan kedua untuk mengeluarkannya, katanya ketika ditemui Berita Harian, semalam.

Musa berkata, pembedahan kedua terpaksa dibuat bagi mengeluarkan kain kapas pembedahan yang tertinggal itu kerana isterinya sudah tidak dapat menahan kesakitan ketika itu.

Bagaimanapun, beliau kecewa selepas pembedahan kedua dilakukan oleh doktor HUSM, isterinya yang bertugas di Sekolah Kebangsaan Datuk Hashim di bandar ini, masih mengalami kesakitan teruk selain kesan pembedahan tidak dijahit sempurna.

Saya terkejut apabila melihat jahitan yang dilakukan tidak sempurna, seolah-olah tidak habis dijahit sehingga mendatangkan kesakitan berpanjangan, katanya.

p/s: takziah pada kuarga arwah kak long.. hurmm, semoga pasni doktor2 lebih berhati2 yer..

Wednesday, September 22, 2010

Tuesday, September 21, 2010

Wajib bayar PTPTN melalui potongan gaji mulai Jun 2011

TEMERLOH 19 Sept. - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan melaksanakan pemotongan gaji secara wajib bagi mendapatkan semula pinjaman daripada peminjam yang gagal berbuat demikian mulai Jun tahun depan.

Pengerusinya, Datuk Ismail Mohamed Said berkata, mulai Jun tahun depan, semua peminjam terutama lebih 46,000 peminjam yang liat membayarnya, diwajibkan membayar balik pinjaman itu secara potongan gaji melalui Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Ismail yang mula memegang jawatan sebagai Pengerusi PTPTN bermula 1 September lepas berkata, pelaksanaan itu akan membabitkan pindaan Akta PTPTN 1997.

Katanya cadangan bagi meminda undang-undang itu akan dibentangkan di Parlimen selewat-lewatnya awal tahun depan.

"Kita akan membincangkan mengenai pindaan Akta PTPTN 1997 berhubung perkara itu pada hujung bulan ini dengan pihak LHDN dalam mesyuarat ahli lembaga dan cadangan itu akan dibentangkan di Parlimen pada Mac tahun depan,” katanya kepada pemberita di majlis jamuan Aidilfitri Parlimen Kuala Krau dekat sini hari ini. - Bernama

p/s: me br tau arini yg dh de cadangan nk start potong gaji rupenya.. sib baik mmg me dh wat potongan gaji awal2.. (^^,)

Monday, September 20, 2010

apa yang me buat pada hari ini - 20.9.2010

hi me dear..

waduh, kepala pening.. sbb byk menda dok pk arini.. hurrmm.. just nk share utk luahan perasaan...

1. 1st day keje.. x dek mood hokey??? cam malas sgt2 nk datang keje tp apa kan daya.. me datang jugak.. kang x pasal2 kena tindakan tatatertib, wat naya jek.. hikhikhik... lgpun, nanti amik la cuti lg, kan.. btw, me abg dh start keje ari jumaat lepas g..

2. risau pasal mama.. dia kan kena darah tinggi bulan pose aritu (n mmg sgt2 tinggi, tau).. masalahnye dia x mo g hospital sbb takut admitted... hadoi, wat me n adik2 yg berada d sekitar putrajaya n KL ni risau sgt2 (kt kg, mama ngan ayah jek.. n ayah keje).. sape ade d sisi mama if something happen?? n me always cry when talking about her.. T_T

3. me not feeling well.. dunno la.. cam perut mengeras n memulas.. sedikit rase loya n kurang selera nk makan.. tp time2 tu, rase cam asyik nk makan jek.. me abg pun same.. dia terbangun awal weekend aritu, pastu sampai arini cam x lena tido.. (something wrong with this guy n i wonder what..)

4. cam biasa klu boring, blogwalking tp ade beberapa blog x leh masuk sbb ade malware.. kena sama cam gengblogger ek? nape tu ek??? (me dh delete link gengblogger sbb takut effect.. ade effect ke?)

5. biler tgk kawan/member pregnant/selamat melahirkan bb, me jelezzz.. ya lor, me pun nk bb jugak.. tp, x de la sampai tension.. tp, memang teringin sgt nk bg kat mama n ayah cucu sulung.. (belah abg, mok dh byk cucu dah..) nanti doakan me ek, semoga dipermudahkan rezeki n segala urusan, amin...

k la, back to work.. kang, klu boring, me try update blog atau blogwalking g ek..


p/s: cam sgt best iklan nuffnang pasal ikea itu.. me mmg suker IKEA!!!!

Sunday, September 19, 2010

gambar raya 2010...

hi me dear..

ishh.. pepagi ni x tau nk wat pe.. rase cam nk update blgo tp idea adelah kureng.. tp br teringat yg me x update g pasal pic raya 2010 kat blog nih.. tgk ramai dh yg letak pic raya.. so, me nk tepek la nih..

me family...

me parent.. mam x sehat lately.. wat me risau jek..

pasangan ijo pucuk pisang d hari raya pertama..

ni hari pertunangan sepupu me abg..

hurrmm.. sikit la pulak pic.. selebihnye me adik nk letak @ fb dia n dia x bg publish dlu(dr aritu g dia nk letak tp sampai lani x dek pun).. ni kira me pilih yg terbaaiiikkk punya!!! hihihi, ape kah??

k la, tu jek.. idea cam x best pg ni.. dr me melalut x tentu, baik sambung tgk citer koria oh my lady nih... lalalala...

p/s: arini ade open house.. me abg tu nk p ke x? klu p, x yah la masak, x gitu??

Friday, September 17, 2010

happy birthday to me..

hi me dear...

owh, citer basi.. kan 8 september me 13th birthday.. eh, bukan, 31st birthday.. so, alamatnye memang celebrate atas keta sbb otw balik kg.. me abg memang x romantik tau. dia x bg paper pun present kat me... so, me nk tunjuk me cayang sis bg hadiah kat me.. nk tau pe.. meh tgk..

paper bag yg membuat me teruja..

card n watch..

cute kan.. ktorg sesama shopaholic.. hihihihi..

kasi close up...

memula d cadangkan nk pakai mase raya sbb lin belikan utk dia satu.. but then, kebetulan me kan dok berulang balik umah mertua (sampai x sempat nk jalan2 sebelah mama n ayah) n nasib x baik tali nye belum potong.. so, x leh la pakai g.. me ingat nk g alamanda.. sbb alamanda kan ade swatch.. hihihi.. k la, tu jek.. pasni mau solat.. akan d fikirkan utk ke alamanda atau x petang ni..

p/s: best nye klu hari2 cuti cam hari ni.. hihihi..

semoga selamat melahirkan bayi, ziah..

hi me dear...

me so happy this morning biler, me friend ain sms yg adik dia, ziah (also me friend) dh nk deliver.. skrang ni d hospital, tunggu masa jek nk bersalin..

pic dr gugel...

so, mari lah kt doakan sesama semoga mama n baby selamat... amin... (semoga pasni ade rezeki me pulak utk dapat baby, ek..) ^_^

p/s: nanti klu ade pic baby, me update ok.. skang mau ke pasar dlu..

Thursday, September 16, 2010

Selamat Hari Malaysia..

hi me dear..

wah, hari ni, rakyat malaysia dapat satu lagi hari cuti am iaitu cuti Hari Malaysia.. tp, rasenya cam ramai gak x tau pe dia hari malaysia.. so, me gugel n find out from wikipedia:

Hari Malaysia disambut pada 16 September setiap tahun untuk memperingati penubuhan persekutuan Malaysia di tarikh yang sama pada tahun 1963. Ia menandakan penyertaan bersama Malaya, Borneo Utara, Sarawak, dan Singapura bagi membentuk Malaysia.

Pembentukan persekutuan baru ini dirancangkan berlaku pada 1 Jun 1963 namun kemudiannya ditangguhkan ke 31 Ogos 1963 bagi membolehkan ia disambut bersama-sama dengan sambutan hari kemerdekaan ke-6. Beberapa isu berkaitan dengan bantahan Indonesia dan Filipina untuk pembentukan Malaysia memperlambatkan pengisytiharan ke 16 September pada tahun yang sama. Penangguhan itu juga dibuat bagi membolehkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memperuntukkan masa membuat pungutan suara di Borneo Utara (kini Sabah) dan Sarawak.

Hari Malaysia merupakan cuti am di negeri Sabah sempena hari keputeraan Yang Di-Pertua Negeri. Ia bukan merupakan cuti am di Sarawak dan Semenanjung Malaysia. Mulai tahun 2010, Hari Malaysia juga merupakan cuti am di semua negeri di Malaysia.

so, semoga kt lebih memahami hari malaysia...

pic from gugel

p/s: br sampai putrajaya smlm.. malasnye nk masak.. hihihihi... x de kaitan ngan hari malaysia..

Sunday, September 12, 2010

benarkah sosilawati telah dibunuh???

hi me dear..

subhanallah, ngerikan biler dgr berita pasal sosilawati ni.. aritu br jek d laporkan ilang.. (ingat x me wat entri ni?) arini dikatakan telah dibunuh.. klu benar pe yg diberitakan, al-fatihah n takziah pada sume ahli kuarga mangsa.. sian kan family mereka.. mendapat berita x baik d aidilfitri.. more story from utusan online, click here... (chewah, speaking la plak..)

pic from utusan online

me dh dpt tau berita ni pepagi lg.. thru twitter.. hurrmm.. gigih me bc pukul 2-3 pagi td sampai x leh tido.. paper pun, klu betul, semoga org jahat tu dapat balasan yg setimpal.. amin...

p/s: rase cam nk update citer raya tp nanti la dlu... x dek feel lg..

Tuesday, September 7, 2010

selamat hari raya....

doakan taun depan amik pic bertiga yer.. amin...

mohon kalau ade salah n silap atau terkasar bahasa selama me involve dlm dunia blogging ni.. walaupun kadang2 cam x dek menda nk tulis, actually blog is fun.. hihihi.. sbb dpt ramai kawan, join kontest n jarang2 menang hadiah n byk g..

me akan pulang beraya insyaallah, petang ni.. so, doakan me selamat pulang n selamat kembali ke putrajaya yer.. anyway, kowang pun sama.. berhati2 d jalan raya.. ingat orang yg tersayang...

testing "watermark"

hi me dear...

dh x bape lama kt nk berhari raya kan.. me rase cam x sabar dh nk blk kg.. petang ni ktowg balik.. hopefully x jammed (wlupun hakikatnya mmg jammed giler...)

eh, kowg tau x pasal "watermark" yg cantik? aritu me blogwalking kat blog kak eynda.. pastu kan, me tgk "watermark" dia cantik lor.. so, dia tulis, klu bkenan, bley terjah blog eya.. so, me pun dh lame survey2.. tp pg td br la terbukak pintu utk meng'order' (kes nye byk yg dh sold out/reserved so sgt susah nk pilih)..

so, its time 4 me to try.. kowg nk tgk x? x mo pun, me nk tunjuk gak la.. hihihi..

me n me mama... tgk "watermark" to, cun kan kan???

hopefully, pasni makin rajin la nk update blog spy dpt mengecop "watermark" itu.. itu r ayat eya.. hihihi.. tp, senang bangat sih nk deal ngan dia. kejap jek terus "watermark" itu menjadi me hak milik..

p/s: see, dr kecik suker kamera sbb tu birthday esok nk kamera.. huhuhuhhu... x jd kenyataan pun.. percaya lah...

Monday, September 6, 2010

cerita lawak...

Lawak 1
Di sekolah tabika.
Cikgu : Amri, awak ada berapa beradik?
Amri : Tiga, cikgu
Cikgu : Awak yg paling tua?
Amri : Tak. Atuk saya....

Lawak 2
Sorang nurse di hospital sakit jiwa nampak sorang pesakit sedang tulis surat.
Nurse : Ko tulis surat kt sapa?
Gila : Aku tulis surat untuk diri aku sendiri"
Nurse : Jadi.. apa yang ko tulis?
Gila : Mana aku tau? Esok pagi bila posmen hantar, baru la aku boleh baca.

Lawak 3
Ada seorang pemuda ke kedai mamak dia hanya ada 70 sen semasa itu.
Pemuda : Mamak berapa harga teh panas deengan sejuk?
Mamak : Panas 70 sen sejuk RM1.20.
Pemuda :! Bagi teh panas 1.
Sampai je teh tersebut pemuda itu terus minum.
Mamak : Kenapa awak minum cepat sangat?
Pemuda : Kalau saya tunggu lama2 nanti sejuk tak fasal2 saya kena bayar RM1.20.

Lawak 4
Pada malam itu, Razi pulang lewat ke rumahnya selepas habis meminum arak di pub. Selepas mendapati isterinya, Hana sudah tidur...dia pun terus menarik selimut dan tidur di sebelah isterinya. Dia memandang ke hujung katil dan terus mengira...1, 2, 3, 4, 5, 6. Lalu dia mengejutkan Hana dan berkata, "Eh sayang, ada 6 kaki kat katil kita nie".
Hana menjawab dalam nada mengantuk, " Abang, lebih baik abang tidur saja, lagipun abang kan mabuk, mana mungkin 6 kaki, 4 kaki je laa".
Si Razi pun baring untuk tidur selepas bininya berkata demikian. Tapi dia tidak dapat melupakan lagi hal tadi, lalu dia bangun untuk mengiranya semula. 1, 2, 3, 4, 5, 6....sekali lagi dia mengejutkan bininya dan berkata, " Sayang, betul lah ada 6 kaki kat katil kita nie".
Hana yg bengang akan perangai Razi itu pun menjawab, " Apa laa abang nie, sayang nak tidur pun susah laa. Kalau tak percaya, abang bangun keluar dari katil nie. Pastu cuba kira balik".
Jadi, Razi pun bangun dari katilnya dan berdiri di hujung katilnya sambil mengira, 1, 2, 3, 4. Kemudian dia berkata, " A'ah laa sayang, betul cakap sayang tadi...cuma ada 4 kaki saja".

kecoh bile jutawan sosilawati hilang..

hi me dear..

tgh wat pe tu? sti ramai yg dh blk raya yer... me balik esok petang, insyaallah.. berempat la, me, me abg n adik masing2.. hihihi.. cukup ler tu... me bb black (myvi) mane nk muat beramai2..

hurmm.. dh petang2 waktu nk blk ni ujan la plop kat luar.. aisshhh.. dh la me naik motor.. lenjun la karang ni.. tp paper pun, sblum balik kena g param belikan nasi kerabu utk me abg..

kowg tau ke citer pasal jutawan sosilawati ni?? klu me x silap, dia dh dpt datuk.. erm, klu ade yg x kenal selain daripada pengasas produk kecantikan, Nouvelle Beauty Care Sdn. Bhd. (Nouvelle Beauty), dia jugak merupakan bekas kepada isteri penyanyi nash..

ketika bahagia bersama Nash


Datuk Sosilawati Lawiya dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu. Laporan dibuat keluarganya setelah Sosilawati, 47, tidak pulang ke rumah setelah pergi ke Banting atas urusan perniagaan, bersama tiga lagi yang lain untuk menemui seorang peguam.

me tgk r buletin utama tp x dek la fokus mane... cuma yg me tau, dia hilang jek.. public figure kan, sbb tu jadik sensasi sampai masuk berita.. paper pun, kt doakan la semoga dia n yg lain2 selamat...

p/s: mcm2 hal biler dh nk raya ni..

update: dgr nye dh jumpa keta sosilawati ngan keta peguam tu.. hopefully pasni jumpa la orgnye plak.. amin...

Sunday, September 5, 2010

pesanan buat suami...

hi me dear..

ramai ke yg dh blk kg? me blum g.. tunggu ari selasa br balik.. me abg cakap, klu jammed ok gak, br ade suasana raya.. hihihi.. ape kah???

anyway, me wanna share something yg me jumpa @ facebook.. elok d baca oleh para suami yer.. tp, jgn pas bc gaduh2 plak.. sekadar renungan untuk d kongsi bersama, insyaallah... Oleh Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah


1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”

p/s: renung2kan... ^_^

Wednesday, September 1, 2010

mode: bored..

hi me dear...

tgh wat pe tu???? aiyo, me so boring.. bukan x wat keje k.. dh abis 5 kotak sign Kew. 8 plus keje2 lain.. but still.......


p/s: help me!!!