Followers

Monday, June 21, 2010

i-City

hi me dear...

tgh wat pe tu??? aduh, boring giler weekend apabila ujung bulan.. pe x nye, duit x dek, so, dok umah je la.. huhuhu, sib baik me sis datang putrajaya n ajak member2 lain kuar minum petang merangkap makan malam...




pic hasilan google


nice pic kan.. dh lame me tingin nk p sini tp ape kan daya, blum berkesempatan.. dgn kate lain, x kesampaian.. hihihi... actually, timbulnye nk citer pasal d brightest city in Malaysia ni sbb kebanyakan kawan2 kat muka buku a.k.a facebook rata2 dh pegi.. adoi, me jelez.... ya lor, nak tau gak pe yg menarik nye kat situ... best jek org2 p n snap2 pic...

p/s: abg, janji ek.. nanti kt p.. x kira la bebila pun... ^_^

Thursday, June 17, 2010

azrinaz mazhar hakim...

hi me dear....

wah, nojj cakap, rata2 org search pasal citer penceraian azrinaz mazhar hakim ngan sultan brunei nih.... x caya, bace blog si nojj nih.. me x tipu la... klik sini sebagai bukti...


pic ni saje tepek


p/s: saje nk nyebuk, bley????

hantu? ada hantu?? mana hantu????

hi me dear....

hahahaha, tajuk yg x bley blah... actually me ngantuk sebenar2 nyer... maklum la, br pas makan tghari. pastu plak, bos x dek (cuti la tu).. so, sume2 cam nk tolak kat me je kan.. but, what to do??? sy yang menurut perintah a.k.a SYMP.


ok, ni bukan nk ajar lukis pic hantu tau...


kali ni nk citer sedikit pengalaman.. rase nye, x penah jadik sblm ni... so, ari tu mase nak balik kg, me mmg balik ngan mama n ayah. me abg balik kendian ngan adik n kakak dia.. so, mmg heaven la kali ni.. dok seat belakang siap guling2, posing maut bagai... me mama jadik co-pilot sbb teman me ayah takut ngantuk...

so, mase balik tu mmg singgah kat umah chik (kakak ayah) @ Mempaga.. sbbnye, chik nk pindah balik kg, lepas ayah chik meninggal.. so, singgah la kejap (kejap x kejap kat 2 jam gak la)... pastu, terus lalu kat shortcut ke Raub-Kota Bharu..

mase lalu kat ade satu tasik yg ade bunga teratai tu, me p citer kat me parent pasal me friend yg kalau balik kg, sti kena 'kacau'.. n me cakap la, alhamdulillah, x stkt ni, me x penah kena... tetiba jek, me bau busuk sgt... tp, me x tegur la sbb me ingat bau sampah ke, ape ke... pastu, me tgk ayah jeling2 kat belakang.. pastu, dia bukak tingkap.. me tanye, nape, dia x jawab.... dh jauh................... br dia cakap, dia bau wangi yg amat sangat.. subhanallah!!! maknanye, br jek cakap x kena.. tgk2 petang2 ari pun, me kena... tp, sib baik x de paper.. stkt bau tu je la...

ha, tu je la citer nye...

p/s: yg klakar nye (pelik pun ade gak rasenye), mama sorg jek x bau paper.. pdhal ketika itu dia x sakit @ demam @ selsema...

Wednesday, June 16, 2010

kalendar world cup 2010

hi me dear....

wah, musim bola skang ni ek.. ibarat kate, makan bola, tidur bola mandi bola dan sebagainye... walau bagaimanapun, solat jgn lupe yer...



anyway, just nak share kalendar world cup 2010.. bg yg berminat, bleh la klik sini...

p/s: hahaha, teringat mase time remaja dlu.. me adik, lin minat sgt ngan bola... dia yg stay up utk study mase nk exam SPM akan kejut ayah n abg dia...

CONTEST! : CABUTAN BERTUAH, MENANGI RM50!

hi me dear...

sudah lame me x update blog.. nk wat camne, kat ofis agak bz.. kat umah plak cam berebut sume nk gn me pink lappy tu T_T (sabar je la)... rase cam byk nak share, tp nanti2 la kan.. lgpun, me rase, x dek la ramai no yg bc me blog ni pun...

so, me wanna join contest again... fuhhhh... lame dh x masuk contest.. ala, x menang nk wat camne kan.. yg penting, tambah kenalan blogger nih, dok gitu???

kali ni, me join contest:



RM50 untuk dimenangi, Join sekarang!


ok, syarat penyertaan agak mudah.. so, sesape nk join, meh la..

  1. Jadi FOLLOWER blog FarhanRazak.
  2. PASTE Link Cabutan Bertuah di Blog.
  3. Tulis satu POST yg anda dh pun masuk cabutan nih.
ha, mudah je kan... so, ape tunggu lagi... erm, tarikh tutup contest 30062010
selamat mencuba... ^_^

p/s: ok, me back to work!!!

Monday, June 14, 2010

pengalaman seorang wartawan di Gaza

hi me dear...

lame dh x update blog... bukannye pe, x sempat sesangat... blk kg pun, me terperap jek @ umah in-laws (hahaha, jgn bgtau me abg ek..) so, x de la beli paper pun.. ish, lenkali kena balik la nampak gaya nih...

anyway, ni pun kira cam curik2 mase kejap jek... nk share info yg me dpt dr fb... about me self, nanti me bgtau kendian ek...

"Semalam Razali Awang, pemberita dari TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke my company to share his experiences. Ia dibuat dan dianjurkan oleh Persatuan Pekerja Islam fr my company. Razali ni tetiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia sedih dan tak dpt melupakan semua pengalaman yg didapati disana dan ianya akan dikenang smpai mati. Got a few things yg nak di kongsi bersama yg mana ia juga buat I tak boleh tido mlm tadi:

Mesir , Razali kata ini Kerajaan Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Ada kalangan rakyatnya yg sanggup kencing di dinding2 masjid. Mesir juga menyekat laluan sempadannya, the only way to Gaza . Terdapat banyak Makanan dan ubatan2 yang rosak di sempadan Mesir-Gaza. Sempadan antara Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah tak de sekatan ini, rakyat Palestine takkan mengalami kebuluran... "Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" – Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.

Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai apa jua keganasan yg berlaku di Gaza . Razali bagitau rakyat Palestin yg dia interview bhw kat Malaysia tetiap Jumaat, kami (rakyat Malaysia) bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine …

Razali menceritakan berapa banyak checkpoint yg dia kena lalui kat Mesir…tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya hy Allah yg tahu..ada yg mintak rasuah…charge naik bas 500 meter is RM70!!! Memang sekutu kuat Amerika and Israel . (Eee…tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!)

Pemerintahan di Gaza ( Palestine ) ,Terbahagi kepada 2 – Hamas dan Fatah…Belah Fatah ada kasino! Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza! Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni). Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie. Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu.. Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mentioned Hashim….) Beautiful country, iklim Mediterranean .boleh kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan..

Di bawah pemerintahan Hamas, memang ramai dikalangan mereka yg rela mati sebab mati syahid. Mereka rela mati anytime. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org akan ucap "Kalau anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi"…like they know they can die anytime. Tulang2 yg melekat kat dinding bangunan2 rosak, tak busuk walau dah berminggu! Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel …punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata. Hamas ada lebih kurang 25,000 org shj...tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!! Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups.
Isteri2 kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati syahid supaya dapat berjumpa dengan suami semula di syurga.. Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT. Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi..

Israel memang pengecut sebab tak berani berperang one to one ngan Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh. Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari kereta kebal. Kereta kebal Israel musnahkan semua tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Tujuan mereka supaya rakyat Palestine kebulur dan takde sumber pendapatan. Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah katakannn...

Rakyat Palestine, Razali kata sedih yg teramat sangat pabila melihat mereka merebus rumput untuk dijadikan makanan sbg mengalas perut. Kanak2 di sana tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri! Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke, terpaksa dibuat tanpa bius. Sebab ketiadaan bekalan ubat. Razali kata tak tahan dan tak sanggup dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala di jahit!

Dia jugak pergi sendiri melawat dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus ..diberitahu, sebelum serangan, ada few doctors sedang membedah pesakit….Razali kata dah tak de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit2 here and there…Untuk pengetahuan, Fosforus ni boleh menghancurkan kulit dan tulang…Nauzubillah. Ada banyak lagi..but too long to write.

Razali Awang memang volunteer nak pergi ke Gaza ...So, inilah yg diceritakan oleh beliau.

Turut diberitahu bahawa terdapat satu lagi pembekal rifle ke Israel selain dari USA iaitu negara jiran kita ni ha...yg paling dekat...SINGAPURA! So Razali kata kalau kita suka dan rajin bershopping kat sana ibarat mcm kita adalah penyokong Israel. So friends, mari kita terus berdoa dan mendoakan keselamatan untuk semua saudara2 Islam kita di mana jua mereka berada..

Wasalam."

sedey ek.... hurm, renung2kan...

p/s: alhamdulillah, hidup kt d malaysia masih aman... amin...

Thursday, June 3, 2010

Kenyatan JPA mengenai kematian peserta DPA 1/2010

hi me dear...

ari tu kan Malaysia dkejutkan dgn kematian seorang PTD semasa mengikuti modul DPA... erm, alhamdulillah, mase me pegi DPA tu, pegi n balik selamat... pas abis, mmg rase enjoy... ^_^

me x mo komen panjang2 so sape yg bminat nk tau pe JPA kate, sile la klik sini...

Wednesday, June 2, 2010

remaja hari ini....

hi me dear...

me pening lor biler byk no dgr kes buang bayi skang ni.. ish... melampau2... sampai ati letak bayi tu tepi2 jalan, dalam keadaan ujan tgh lebat.... rase nk menyumpah jek biler bc menda2 gitu, tp subhanallah... sabar itu separuh dr iman...

tlg la wahai ibu bapa, tgk2 la anak2 tu... lgpun, pepatah dahulu ade menyebut, sayang anak, tangan2 kan.... bukan nk suh dera, tp jaga anak tu elok2 spy x wat menda2 yg x elok nih... klu x dek anak, nk anak pulak.. sampaikan suami sanggup nikah lain carik pm yg bulih bg zuriat.. ni Allah dh bg, x mo jaga... biler cikgu tegur, marah cikgu tu balik... sampai cikgu pun dh malas nk layan... ape la nk jadi... T_T

pic dr google

satu cerita yg me dgr pg td oleh ustazah kat tpt me keje... ade sowg budak ofis ni citer kat ustazah tu, ade satu malam kt area umah dia, dia dgr owg gaduh... gaduh2 u know, pakwe makwe... makin lama makin kuat sampai ramai owg kawasan apartmen ni kuar tgk.. tp yg me tkejut, pakwe tu bley, tarik makwe dia, bukak baju n rogol makwe dia d khalayak ramai... subhannallah.... org yg tgk hanya mampu tgk (nape ek, x nk tolong?) kawan2 pakwe yg dlm keta tu pun tgk jugak... aiyak!!!!!! me x tau kesudahannye... tp mungkin pastu pakwe tu terus blah n makwe dia balik r umah... T_T

cuba bayangkan ek... klu menda2 gitu berlaku pd org terdekat... astagfirullahalazim... mintak jauh... tp kan, kat sini, owg ramai kena la tlg.. x kan la x dek sowg pun yg badan besar cam malek noor ke bleh tlg.. mmg la malas masuk campur hal owg, tp x kira bersubahat ke klu memandang cam tgk wayang??? ntah la, buntu dh.. ni masalah negara n terutamanye masalah masyarakat yg beragama Islam ni.. sbb ramai yg buang2 bayi ni melayu n beragama islam...

hurrrrrmmmm.......................

p/s: dr pg nk share ngan kamu2 sumer pasal ni, tp ke'bz'an melanda.... ape2 pun, sesame la kt fikir2kan yer...

surat tijah...

hi me dear...

x sempat la nk wat entri sejak dua menjak nih... me so bz ngan keje plus 5S kat ofis tu... pg ni pun br pas lawatan audit... berpeluh sehh....

anyway, me sempat la upload surat dari tijah ni utk kowg.. so, enjoy ek....

p/s: lapar la... dh timing.. g cafe sat ek...