Followers

Wednesday, May 12, 2010

tips untuk hamil @ pregnant.. (untuk wanita yang telah sah berkahwin, anak dara, jgn nk ngade)

hi me dear...

me amik petua ni kat fb kak nini... so, nak kenal sape kak nini, kena klik sini... klu me x silap, kak nini dlu penah keje dgn Prof. Hamid Bin Arshat, seorang pakar sakit puan...

so, wahai isteri2 yg nak hamil, meh bc...

Ini merupakan cadangan perubahan cara gaya hidup dan pemakanan.... untuk semua jenis penyakit terutama INFERTILTY .....

Cuba untuk 3- 6 bulan dan lihat perubahan pada diri anda---


Kalau berat badan bukan di lingkungan berat yang ideal, target untuk turunkan berat badan 1-2 kg sebulan dengan petua berikut .. AND NO CRASH DIETING PLEASE!


**Makan heavy breakfast dan lite dinner dan lite lunch ---


**Pastikan snek dengan pisang segar atau kekacang (almonds) in between the three meals... supaya tak lapar dan minum 6 glasses of plain water a day and one cup of hot green tea.


BANYAKKAN memakan makanan berikut yang kaya anti-oxidant, dan trace minerals:


1- Tempeh

2- Labu

3- Keledek

4- Jus kulit manggis - beli dari internet atau buat sendiri (keringkan kulit manggis , rebus tiga jam dan minum)

5- Cranberry juice - kat farmasi guardian atau health foods shop byk.

6- semua jenis Ulam2an

7- Pisang

8- Ikan tongkol dan sardin segar

9- Ayam kampung dan telur kampung

10 - Bayam ungu dan bayam biasa

11- Tofu

12- Minyak kelapa dara / minyak sayuran seperti canola oil or soya oil...

13- Mentega dari sumber sayuran yang kurang tranfats seperti virgin olive oil margarine.... kalau boleh. Elakkan planta marjerin yang tinggi transfat

14- udang / kerang sekali seminggu

15 - sotong sekali seminggu

16 Semua jenis fruits, tubers (ubi), veggies yang kaya dengan warna seperti terung, keladi dan lain-lain

17- Kacang dhal, kacang almonds, kacang hijau

18- Buah delima / pomegranate

19- Buah anggur merah

20-dragonfruit

21- papaya

22- Roti wholemeal

23- Capati

24- Pasta


----- Buat dressing untuk ulam dengan berikut untuk dapatkan khasiat anti-oxidan dll...

*- Minyak kelapa dara

*- tumbuk bawang putih dan lada hitam

*- Masukkan cuka apple cider vinegar

*- masukkan brown sugar

tabur atas ulam dan makan bersama nasi brown rice dan lauk.


----- kalau memasak banyakkan guna bahan2 ini dan jangan buang rempah tu, elok dimakan jugaklah...

*bunga cengkih dan semua rempah-ratus macam pelaga , kayu manis, bunga lawang

*asam jawa

* halia (sangat bagus)

*kunyit hidup (sangat bagus)

* bawang putih (sangat bagus)


Kalau boleh makan yang
ORGANIK dan tidak diproses
** Elakkan / jauhi bagai satu WABAK makanan2 ini:


1- Semua jenis processed foods / segera / dalam tin / dalam packet

eg. KFC, maggi mee, Mc dee's , roti gardenia putih,


2- Kurangkan susu yang diproses seperti condensed milk, krimer , tepung gandum


3- Ayam disuntik


4- Telur yang disuntik


5- Kek, pastri dan makanan yang kaya gandum putih


6- Semua minuman bergas


7- Daging, paru, limpa , hati any organ meats


8- Milo, coke, kopi, teh tarik


9- Kurangkan makanan high transfat content macam marjerin....


----- Ambil supplemen ini:


1- Vitamin E 200 dua biji sehari (wajib)

2- Vitamin C 500 mg dua kali sehari

3- Fish oil 1000 mg dua biji sehari (wajib)

4 -Kalsium lactate 300 mg dua biji sehari

5- Folic acid 10 mg sehari

6- Habbatus sauda 2 sudu / kapsul sehari

7- Cranberry juice

8- Evening primrose oil 500 mg dua biji sehari


----KURANGKAN / POTONG TERUS dari diet

1- Nasi putih

2- Gula putih

3- Nasi lemak

4- Roti canai

5- Ayam Kentucky

6- Mcdonalds

7- Pizza

8- Teh tarik

9- Semua minuman kotak, bertin dan bergula ----- dan dicampur warna tiruan


-----Karbo yang dibenarkan:


1- semua jenis pasta / sp

2- Thosai

3- capati

4- organik wholemeal bread ( kalau susah dapat organic yang biasa pun ok)

5- Brown rice

6- Potatoes / ubi keledek / ubi keladi


DESERT / SWEETS dan fats YANG dibenarkan dalam kadar yang kecil sehari


1- DARK CHOCOLATE (YEY!!!!)

2- Pure Honey (yang pure je ye... makan dengan wholemeal muffin atau lempeng dari gandum wholemeal pisang)

3- Brown sugar

4- Any virgin oil macam - minyak kelapa dara


Makanan melayu yang sihat dan baik

1- Nasi kerabu guna bahan asli (setengah pinggan saje tau!)

2- Bubur pisang/ ubi keladi (kurangkan santan dan gula)

3- Masak sambal tempeh atau tauhu

4- Ikan bakar cicah air asam

5- Goreng pisang

6- Cucur badak

7- Asam pedas ikan sardin segar

8- Masakkan ayam kampung goreng halia

9- Ayam percik (ayam kampung)

10-Pisang/ ubi goreng

11- bubur chacha ( kurang santan dan gula)

12- Tauhu Bakar

13- Rojak buah


* NEVER SKIP breakfast instead SKIP A HEAVY DINNER.

* Warm up 10 minutes dengan stretching dan JALAN untuk 30 minutes setiap hari ....

warm down 10 minutes.
* Berenang / cycling 30 minit 2 kali seminggu.


Last sekali ---- tangani stress dengan baik

1- Think positive!!! kalau stress ingat ada orang lagi susah kehidupannya tapi SURVIVE!

2- Don't feed negative thoughts--- keep yourself busy

3- Banyakkan amalan yang baik - jangan buruk sangka dan maafkan orang dan doakan yang terbaik untuk orang2 termasuk yang kita menyimpan dengki atau dendam....kurangkan bercakap banyakkan bekerja dan membuat pekerjaan yang tidak berfaedah...

4- Luangkan masa untuk solat dan membaca terjemahan al-quran dan membaca Quran

5- Luangkan masa untuk orang tersayang dan juga untuk kawan2.... banyakkan bersosial dengan orang yang boleh memberi pengaruh yang baik kpd anda!!!!

6- Baca buku, majalah dan surat khabar selalu --- beli satu buku pulitzer prize atau yang mendapat anugerah sastera --- dan habiskan -- lagi banyak lagi bagus --- target satu buku seminggu

7- Hulurkan bantuan dari segi masa dan kewangan untuk orang yang susah

8- Adopt a cat from a shelter / buy a fish as a pet

9- Tanam pokok dalam rumah --- bubuh herba yang ditanam dalam pot di dapur dan pokok kecil di dapur

10- Gunakan aromaterapi seperti geranium dan bubuh di dalam bilik
11- Sponsor an orphan's school fee's
12- Berzikir bile takde keje lain nak buat --- selawat lagi cun...

13- Jangan berdengki, mengumpat dan berdendam dan maafkan semua orang yang membuat anda sedih

14- Cuba cari waktu subur anda ---- biasanya hari 12, 14, 16, 18, 20, 22 adalah hari2 subur dan PROJEKlah codename baby -ku huhuhuh.... cuba ye!!!


RAJIN2lah ke dapur wei!!! bagi keluar asap sikit ---- suami pun nanti duk umah je bini rajin masak :P

BELI SUPPLEMEN KAYA ANTI-oksidan untuk boost immunity: Please leave ur email kalau nak dapatkan supplem kaya anti-oksidan dari call nombor di bawah kat comments ye.... Ni prof yang buat research tau.... hahahahah.... akak tolong war-warkan jerk....


VITAMIN C 1000 iu sehari

VITAMIN E 400mg Sehari

FISH OIL 200mg dua kali sehari

RESVERATROL 200 mg sebiji dua kali sehari


Selamat mencuba ------ JANGAN PUTUS ASA!!!!!!


p/s: owh, entri yg paling panjang me rase... penat gak nk edit sbb lari setting.. paper pun sharing is caring...

9 comments:

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

utk persediaan masa depan nih

hehhehehhe

b.E.L.L.e said...

salam farra.ur info sgt bergune la.hehe. neway. thanx for sharing d info. i folo u. change link ya.heee~~

farra8979 said...

yanie: yer, betul.. sila copy yer...

b.E.L.L.e: thanks dear.. i follow u too...

Kie-yu said...

heee... anak dare xleh eh
kalo simpan dulu tips ni leh kan
nnt leh amalkan lepas dah kawen~

farra8979 said...

Kie-yu: hihihi, simpan x pe yang.. jgn wat hub. terlarang pastu cuba tips ni dh la..

..nOj.. said...

hehehe
gud luck tuk seme para2 isteri yg sedang mencuba. :)

Mommy Delta said...

Hehe kak, corset yang anda pakai pun sangat membantu. Maka, pakai semula corset itu ok?

Plus, I'm taking Jus Bidadari at the moment sebab segala supplement dah lengkap dalam tu. Refer to my blog and you know why la :)

sI tEDI said...

dah layak nanti aku baca

farra8979 said...

nOj: hihihihi...

mommy delta: nape akak x leh bukak blog kamu, dik??? nk bc gak pasal jus bidadari itew... ^_^

sI tEDI: wokey, bebeh...