Followers

Wednesday, May 12, 2010

ayam percik lada hitam

hi me dear...

hahaha, citer basi tp nk citer gak sbb nk tepek resipi... ari sabtu ari tu, me dh buntu.. x tau nk masak pe.. ye la, kan.. walaupun me seorg wanita bekerjaya, tanggungjawab sebagai isteri insyaallah x d abaikan.. (chewah, perasan!!!) so, ade budak ofis tepek resipi kat facebook dia, so, me pun cuba la....

Bahan-bahan

1 ekor ayam [belah 4]
2 cawan santan [1 biji kelapa]
1 batang serai [ketuk]
3 keping asam keping
garam

Bahan Mesin
1 s/b lada hitam
5 tangkai ciliapi
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit
3 batang serai

Cara Memasak

1. Bersihkan ayam.
2. Masukkkan semua bahan dalam kuali dan biarkan mendideh.
3. Keluarkan ayam dan masukkan dalam loyang.
4. Bakar dalam oven pada suhu 200'C selama 20 minit [gunakan api atas]
5. Masskkan kuah yg lebihan sehinga agak pekat.
6. Bila ayam telah garing boleh hidangkan dengan kuahnya

tp kan, tang api tu me kurang setuju sbb mase me wat, bawah cam x panas langsung la sbb gn api atas ajek.. anyway, kowg cuba la.. me wat mmg jadik n me abg n famili cakap sedappp!!! (hihihi, berani diaowg cakap me masak x sedap, berasap la dapur)

p/s: ari tu excited nk makan so, lupe nk snap2 pic.. sowwy.. ^_^

5 comments:

Cik Nurul Pinky said...

salam perkenalan..sangat comel blog kamu hehehe..i dah terjah hehehe

farra8979 said...

cik nurul pinky: thanks dear...

~roslinda~ said...

chentek header!
dr0p by
;)

my LIFE,my STORY and my OWN said...

wow...cm sedap je kak...
=)

farra8979 said...

~roslinda~: thanks dear... me pun dh jln2 blog kamu.. ^_^

my LIFE, my STORY and my OWN: hihihi, yg penting sedap n simple dik.. cuba la...