Followers

Wednesday, May 19, 2010

5S... bilik terbaik...

hi me dear...

dlu me penah cakap nk citer pasal 5S kan... so, ni ler dia....

SEIRI=SISIH
Mengasingkan barang-barang yang tidak diperlukan di tempat kerja dan membuangkannya

SEITON=SUSUN

Susun barang-barang yang diperlukan dengan teratur supaya ianya mudah diambil untuk digunakan

SEISO=SAPU
Bersihkan tempat kerja anda dengan rapi supaya tiada habuk di atas lantai, mesin dan perkakas

SEIKETSU=SERAGAM
Memelihara taraf penjagaan kebersihan dan penyusunan tempat kerja yang tinggi pada setiap masa

SHITSUKE=SENTIASA AMAL
Melatih pekerja mematuhi peraturan penjagaan kebersihan yang baik dengan sendirinya

(logo tu me ofis mate yg wat, tau... maksud 5S tu plak me google jek, sbb senang nk tepek n malas nak taip..)

nk d jadikan citer, me ofis br jek start wat penganugerahan... kira cam sape amalkan 5S n sape yg x... ni spy dpt menggalakkan lg sume owg amalkan 5S.. so, bukan nk menunjuk, tp saje la kan... hahaha... (malu la nk citer, tgk pic bawah je la ek...)



v



v



v



v



v

me bilik dpt bilik terbaik... ^_^

nk cakap me n me roomate mati2an wat 5S x dek la.. bilik ktowg cam biasa jek cume ktowg make sure yg tray in tu cepat2 la clear... n klu tray out tu lambat no nk meninggalkan bilik ktowg, ktowg bawak kuar sendirik.. hahaha.... bonus sbb dpt bilik terbaik tu sbb br jek pas panjat2 kusi lap kabinet bagai..

k la, tu jek... smoga sharing info ni dpt bg motivasi pd kamu2 sumer utk mengamalkan 5S ek...

p/s: harap2 walau pas ni x dpt bilik terbaik, jgn sesekali dpt bilik terburuk dh.. amin...

10 comments:

..nOj.. said...

kak, ktorg audit 5S 2/6 ni. sy ni tgh terhegeh2 nk buat. sabtu ni baru nk start kemas bilik, mayb ahad kna keje lagi. sbb sy kna setelkan bahagian dokumentasi. boring tau nk buat mende ni. benci. uwekk. haha

farra8979 said...

nOj: mmg la yang.. skang ni ktowg tgh audit utk seksyen terbaik.. pasni bahagian terbaik.. biler la nk abis menda ni kan... huhuhu... T_T

chugie said...

aha.. penah dengar pasal 5S ni.. jopun punye kata2 semangat ni kan??

bestnye dapat anugerah ni..

- zuriey - said...

congratulation..amalkan selalu 5s

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

tahniah2.....yayah....

Encik aMin said...

wah, bilik terbaekk tuhh.. tahniah2... btw, thanks for ur wish.. xde rahsia pape pun just buat entry yg menarik je... sila lah singgah check personaliti awak kat blog kite... :)

farra8979 said...

chugie: thanks dear...

zuriey: thank u.. kamu jugak...

yanie: hihihi, malu i.. thanks dear...

Encik aMin: owh, ok... thanks for sharing me d info.. insyaallah, pasti singgah.. ^_^

ellis suriyani said...

ehem..rasenye..shahir menang x malam ni?

gadizzkuingincinta said...

macam kenal je logo 5S tu ehhe..anyway tahniah la ek...bilik comel tu...tgk pintu je dah tau..berapa besar jari daaaaaa hehe

farra8979 said...

gadizzkuingincinta: hihihihi, ala, cam penah wat ek logo gitu...