Followers

Sunday, May 30, 2010

aiskrim goreng...

hi me dear...
baru2 ni me abg dpt email dr kawan dia resipi aiskrim goreng... then, terus dia email kat isteri dia yg terchenta (sape lagi, kan..) pastu, betapa gigihnye me abg, otw balik umah tu, dok citer jek pasal senang nye resipi yg member dia bg tu.. dan2 tu gak, g carik roti n aiskrim... balik terus wat... sib baik jadik...
s
so, me nk share ngan kowg sumer resipi aiskrim goreng nih..
s
aiskrim tak kira lee aper jenis or perisa
roti sandwich -tak kira brand aper janji roti lee
basahkan sedikit roti dengan air biasa supaya lembab
supaya masa menekan dengan acuan roti tak pecah acuan telur
d
caranya :
1. skop aiskrim letak atas sekeping roti
2. ambil lagi satu roti kosong tangkup atas aiskrim tadi
3. tekankan acuan telur atas kedua2 roti tadi - kuat2 sampai roti putus jadi bulat
4. masukkan dlm plastik dan simpan dlm peti ais bahagian atas semalaman or 3 jam
5. panaskan kuali letak minyak mcm nak goreng pisang tu...
6.minyak kena betul2 panas - baru gorengkan roti tadi
7. balik2kan supaya kuning kedua2 belah
8. angkat dan hidangkan bersama2 dengan susu cair kalau suka - kalau tak makan cam tu ok jugak
a
tadaa... dh siap.. tp, ni pic google yer... slmt mencuba
d
p/s: me x pakai acuan telur... pakai cawan sudah... ^_^

Thursday, May 27, 2010

potong jangan tak potong!

hi me dear...

hahaha.. tajuk entri yg ntah paper... actually, kali ni me nk citer pasal potong rambut... (maaf ye, me rambut x leh la nk interframe...) me rase kali ni dh panjang no rambut.. so, bebaru ni, ke mana lg, p la alamanda...

gigih la snap pic logo n tepek cini...


tu lokasi kedai me p potong rambut baru2 nih... Jantzen Salon. 1st time g sini...

slalunye p Hairven Salon..

me suker hairven dr jantzen.. nape??? mmg la jantzen nampak more profesional.. tp kan, mase wash tu, dia x massage lelama banding ngan hairven.. klu dia massage lelama kan, rase ilang tension... br rase berbaloi2 bayar mahal... me try potong kat jantzenni pun sbb kat hairven tu memanjang no penuh klu lepas keje... malam plak, pukul 8 dh tutup.. T_T

hurmm, tu je la luahan hati pasal potong rambut... tetiba idea ilang.. baik me sambung wat keje balik la ek... nanti nk cuti plak... ^_^

p/s: bukan x ok jantzen 2 cume me lebih suker hairven tang massage nye... manusia kan ade pelbagai citarasa..

Wednesday, May 26, 2010

terima kasih ain...

hi me dear..

so sowwy.. lame dh rase x update blog... sbb nye nk update pasal ni, pic @ pc ofis.. masuk jek ofis, bz plak.. so, stlh sekian lama K.I.V, update la gak... ni citer pasal ahad lepas2... x pe la basi sikit je ek...

me friend a.k.a cik kak (ala, dia tu cam adik gak la) ain telah mengajak me kuar.... best sgt2 walaupun ktowg hanya lepak @ alamanda... ^_^

cik kak ni blanjer me karaoke, tgk wayang n makan2.. wah, complete set gitu kan.. memula ktowg g karaoke... pastu tgk wayang citer iron man2.. (ok gak citer tu, best2..).. pas tu last, g makan kat nando's.. dia blanjer makan sbb naik pangkat... dh lame, tp nak set mase tu susah kan.. akhir nye, jadi gak... thanks cik kak...

otw nk g amik ain...

ni la cik kak kt... ade bakat ni karok...

nk clear pic, ni la ain.. comei kan.. nk berkenalan ke??? ^_^

alhamdulillah, abis dah...

best sgt kuar... sib baik me abg mmg dh bagi kebenaran wife dia kuar... so lepak la dr petang sampai malam.. hihihhi... nanti ade masa, bley la kuar ngan cik kak lagi yer...

p/s: cik kak ni ade blog.. sape nk jenguk, klik sini k... blog dia pun comei cam tuan dia gak..

Sunday, May 23, 2010

shahir juara AF8

hi me dear....
d
wah rase cam dh lame x update blog... bz lately.. plus carik pic utk update event yg lepas2 tp x jumpa.. huhuhuhu...
d
me layan gak AF8 ni... sbb rase cam wlupun memula performance diaowg biasa2 jek, tp kan konsert finale smlm, mmg power la sore sume2...
d
tahniah kepada shahir... sbb jadik juara.. me dh cakap kat me abg, shahir ni mmg ade aura cam mawi.. sbb tu, dia dpt AF MASUK n jadik JUARA... suara dia best gak r, suara lelaki kan... n me tgk mmg ramai giler minat dia...
d

tahniah pd shahir n AF8....
d
p/s: sape yg me minat??? DAUS......
d

entertainer....

Thursday, May 20, 2010

me kakak ada BLM warna kelabu...

hi me dear....
d
smlm me kureng tido.. x tau nape tapi mmg rase cam x sedap badan... T_T sti ngantuk kt ofis nanti.. tp sib baik ari ni ade lawatan kerja... so, insyaallah.. not so boring..
d
sile tgk pic d bawah... ini kawan sy cum 'kakak' sy a.k.a kak yah... n dia suda ade keta saga BLM warna kelabu.... n me ade lah owg pertama yg naik keta dia, tau... bangga2x!!! ^_^
d

1st nih, bawak keta area putrajaya... tp dont worry, dh lame dpt lesen

kpd k. yah, hati2 memandu tau... me tau, kak yah dh sabar nk bawak keta balik kg tunjuk kat mek n famili ek.. jgn marah... hihihi...

p/s: nanti kt p starbuck naik keta kak yah, wokeh????

Wednesday, May 19, 2010

"tunjuk ajar ku, sifu" - thalia

hi me dear...

petang2 cenggini klu area putrajaya cam confirm la ujan.. so, d petang yg nk ribut nih, me nak citer pasal artis cikit ek... me x mau r citer pasal bung mokhtar n zizie izette, wokey.. serahkan pd bloggers yg lain..

kite citer pasal thalia...

me rase la kan kisah thalia, bekas protege ziana zain ni mmg antara yg sedang hangat d perkata kan wa mase skang ni.. yer la, x penah g berlaku dlm program realiti kes sebegini...

ziana zain n thalia

thalia.. kedua2 pic dr berita harian...

tp so, mase jengah berita harian tadi, me dpt la bc jawapan thalia... n nape dia rase kan penyingkirannya ade lah x adil.. anyway, kowg bc r sendiri ek.. me tepek link kat sini....

p/s: no komen..

5S... bilik terbaik...

hi me dear...

dlu me penah cakap nk citer pasal 5S kan... so, ni ler dia....

SEIRI=SISIH
Mengasingkan barang-barang yang tidak diperlukan di tempat kerja dan membuangkannya

SEITON=SUSUN

Susun barang-barang yang diperlukan dengan teratur supaya ianya mudah diambil untuk digunakan

SEISO=SAPU
Bersihkan tempat kerja anda dengan rapi supaya tiada habuk di atas lantai, mesin dan perkakas

SEIKETSU=SERAGAM
Memelihara taraf penjagaan kebersihan dan penyusunan tempat kerja yang tinggi pada setiap masa

SHITSUKE=SENTIASA AMAL
Melatih pekerja mematuhi peraturan penjagaan kebersihan yang baik dengan sendirinya

(logo tu me ofis mate yg wat, tau... maksud 5S tu plak me google jek, sbb senang nk tepek n malas nak taip..)

nk d jadikan citer, me ofis br jek start wat penganugerahan... kira cam sape amalkan 5S n sape yg x... ni spy dpt menggalakkan lg sume owg amalkan 5S.. so, bukan nk menunjuk, tp saje la kan... hahaha... (malu la nk citer, tgk pic bawah je la ek...)



v



v



v



v



v

me bilik dpt bilik terbaik... ^_^

nk cakap me n me roomate mati2an wat 5S x dek la.. bilik ktowg cam biasa jek cume ktowg make sure yg tray in tu cepat2 la clear... n klu tray out tu lambat no nk meninggalkan bilik ktowg, ktowg bawak kuar sendirik.. hahaha.... bonus sbb dpt bilik terbaik tu sbb br jek pas panjat2 kusi lap kabinet bagai..

k la, tu jek... smoga sharing info ni dpt bg motivasi pd kamu2 sumer utk mengamalkan 5S ek...

p/s: harap2 walau pas ni x dpt bilik terbaik, jgn sesekali dpt bilik terburuk dh.. amin...

Tuesday, May 18, 2010

is my blog working????

hi me dear... jenjalan kat blog mysara pastu jumpa menda alah ni... hahaha, so, cam biasa la... me wanna try it... ^_^

so, result nye, ade lah seperti d bawah...


pic kasik dekat cikit...

so, kesimpulannye, me blog mmg berfungsi... hihihi.. sila kan la klu mau try ek...

p/s: hahaha, nampak sgt cam x dek keje ek...

Beautiful Blogger Award

hi me dear...

suddenly, me blog walking n jumpa blog mumun... n me dapat ler nih....

so, pe yg me kena wat pas amik award ialah:
~ wat pos pasal award nih ni mmg pos pasal award ni la...
~ copy pic award dh, kt atas tuh
~ bg ucapan n link kat owg yg bagi award thanks to mumun.. n salam kenal...
~ tag 15 owg... bg pd sesape yg d bg la... me kan suker gak bg award kt sumer2.. so, sesape bc, sila kan amik ek...

p/s: very d simple emtry n tag, rite???

namun ku punya hati

hi me dear....

tetiba ari cam x dek perasaan.. tp me perasan sejak dua menjak ni, klu me dengar lagu nih, cam sedih sgt.. hati menangis rase (x tau nape).. tp yg penting kan, me always happy (biler owg tgk la... hahaha....)


Senyumku tak seghairah
Gerak gaya tidak selincah
Mataku tak seayu

Kicau burung pun tak semerdu


Namun ku punya hati

Juga gayaku perasaan

Hidupku yang begini

Kadar waktu diizin Tuhan


1

Tidak ku minta

Lahir ke dunia

Tidak kuduga

Cacat begini


Bukan kuminta

Kasih dan sayang

Bukan ku rayu bantu simpati


Maafkan wahai teman

Kumenumpang di sudut dunia

Mencari ketenangan

Sampai masa ku pergi jua...


( ulang dari 1 )

Monday, May 17, 2010

How addicted to blogging am I ?

hi me dear....

td g jenguk blog kak eynda sbb tetiba jek dia citer pasal darah.. rupe2nye dia main kuiz nih... How addicted to blogging am I ???

so, klu kowg sume nk try, try la ek.... me punye result....

v


v


v


v


v

77%

Lets101 Quizzes - Fun Quizzes



p/s: nampak sgt me ni jenis cepat tpengaruh, ek... hihihihi....

jom heboh, putrajaya

hi me dear....

wah, nk kate me semangat bekerja d ari isnin, x de la sgt.. tp, cam biasa la... sesambil mem'bz'kan diri wat keje, sempat gak nk upload pic g jom heboh... ala, pic ni pun ade dh kat fb, saje jek nk share n kawan2 kt blog plak..


ready n g jom heboh... me adik2 gelakkan kakak dia amik pic sblm pegi, jelezzz r tu...

ramai n panas... owh, me sgt x tahan....

hahaha, 1st time g jom heboh...

comei tul bas maeps nih... warna warni cam bas nadi putra gak..

mcm2 konsert ade...

nice car.. ala, me mmg suker pun sbb pinky..

me adik ipar.. mau berkenalan??? tanye kakak dia dlu... ^_^

me abg.. x lepas beg power root dia tu...

k, memandangkan ni 1st time me pegi jom heboh, kira ok la... tp, panas lor... tu yg x tahan sgt tu.. n jom heboh tu kecik jek... yg beso, event utk hari belia.. kira cam jom heboh tu tumpang je la... x de menda nk shopping pun.... me abg just beli power root jek.. cr gak dutch lady ke, mister potato ke, nan ado... tp, enjoy gak la kan sbb g jenjalan.. me adik ipar tu demam.. tp sanggup gak pusing presint 2, 3 n 4 nih utk jom heboh..

k la, back to work....

p/s: me abg g plak esok nye sbb nk sambung tgk keta drift.. mak ai, me tgk, dh gelap dh me abg...

Sunday, May 16, 2010

gelas 1 malaysia

hi me dear...

d pg ahad yg indah n panas nih, x tau nk wat pe.. so saje jek tepek cawan 1 malaysia ni @ blog.. kenangan... me dpt ni mase perhimpunan kelab @ ofis... kelab satu kementerian ye, bukan kelab kecik2...

nice....


siap ade pic PM n wife lagi tau...

kasi close up sikit... cam pic raya ek...

erm, tetiba kekeringan idea... hahaha... k la, nk blog walking jap...
p/s: nk guna cam sayang plak... last2 dok jek atas peti ais tu dendiam.. yg klakar nye cam x dek owg berani nk pakai... ye la, sbb me belum rasmi kan guna lg.. hahaha... ^_^

Saturday, May 15, 2010

artis kesayangan: fauziah latiff

hi me dear....

sti sume2 dh tido ek.. me tetiba x leh tido la plak.. panas semacam jek.. so, apalagaz, update la blog... tp kan, x dek la nak update pe pun.. saje jer nk letak me pic ngan me fav artis: fauziah latiff a.k.a kak jee...

ni mase tahun 2004.. mase tu wedding me mama's cousin.. kak jee ni kira cam kenalan rapat famili tu la...

rase cam rezeki sgt sbb taun mase ni actually, me otw to putrajaya wif me parent sbb nk g melaporkan diri (keje) kat putrajaya.. so, kira happy sgt2.. dpt keje n dpt jumpa kak jee... tp tu la kan, biler la nk jumpa me fav artis ni lagik ek... stkt tgk drama dia kat tv n me follow @ fb je la...

p/s: antara kenangan terindah...

Friday, May 14, 2010

me baby black masuk 'hospital'

hi me dear....

oeh, ni citer minggu lepas n minggu nih... tp citer yg sampai me n me abg gaduh2... (sila abaikan yg gaduh2 tu ek, sbb gaduh2 manja jek...)

me baby black a.k.a me myvi masuk 'hospital'.. hahaha, bengkel lor... since me nk g melaka sengsowg minggu depan, kena la p servis ek... so, biler cek, memula nk tukar la tayar belakang dua2.. sbb satu kena paku, satu g dh koyak...

sian me baby.. dont worry, me always beside u...

pas dh tukar tayar tu, tokey tu cakap, bearing belah kiri depan la plak pecah... jenuh weh nk carik kedai yg murah n dpt tukar segera... tp tukar bearing tu br tukar minggu ni la....

ha, mase p tukar tayar tu, sempat la me n me abg g makan kat kedai makan shamsul ghau2... kedai dia area hentian kajang tu la.. ok la masakannye, tp mase me pegi x ramai sgt owg.. maybe sbb byk no kedai makan area situ.. name kedai, selera bonda klu x silap... (klu salah, maaf yer abg shamsul)

kate blogger... so, sempat la snap pic.. tu pic dia n artis2 lain....
sowwy ek, pic x clear...

ha, tu banner merah abg shamsul la tuh... mase program ramadhan ari tu..
(sila abaikan abg yg tgh makan tu ek... hihihi...)

hihi, tu je la nk citer.... harap2 pasni me baby black x dek masalah g... mahal wooo nk baiki membaiki.. me dont like bile me baby 'sakit'....

p/s: x sabar lak nk g melaka.. nk jadik lone-ranger sat.. me abg, dok elok2 yer... muuaaahhh....

Thursday, May 13, 2010

AWARD dari MALA

hi me dear...

hahaha, b4 tito, dapat award dr mala.. berkat malam jumaat... chewah.. me loike... coz 2nd award nih.. n pasni dpt byk lg la kut, amin....
d

hah, cantik x award tuh??? klu kowg nk, follow ler mala... me opinion, blog dia mmg sempoi n dia suker merah (nampak no suker color merah, background merah, award pun merah) so, ok la klu dia ngaku garang... hihihi, jgn marah tuan award...

so, klu dh follow n amik, mala cakap, kowg la paling hensem n paling cantik, kan mala kan... ^_^

p/s: i follow u....

orang arab ajar anak dia berenang....

hi me dear....


makan dh ke??? me tgh tgk hip tv @ tv9. me abg x dek, kuar minum ngan sepupu dia... T_T


anyway, got email n just wanna share wif u guys... cuba kowg tgk video nih.. x sanggup la me klu ade anak ajar dia berenang cenggitu.. sbb nampak cam dera pun ade... hurmm, lain org lain cara nye, kan...





p/s: jadik ke tepek video nih??? me pening weh sbb lame sgt loading...

getah ikat rambut

hi me dear...

ari ni cam bz cikit, so, cam x sempat nk update blog...

hahaha, saje jek nk citer pasal getah ikat rambut.. ari tu me kirim la kat me friend, yah suh beli kan mase dia balik kg bulan mac (dia dok dekat ngan pengkalan kubor, harus la brg cantik n murah, kan...)

pastu lame tu, x bg2.. alih, ujung bulan 4 dia cakap, dia dh belikan cume lupa nk bg... sampai 3 ko... dia tau me fav color mmg pink n coklat.. pastu satu tu, fav color dia, oren...

time kasih, cik yah... ^_^

tp kan, baru2 ni dia belikan satu g kat alamanda... cam wayar tel....

ni mmg wayar tel me ofis.. tp cenggini la getah tuh....

hahaha, mcm2 aksesori wanita zaman la ni kan... sronok tgk walau pun kadang2 rase cam x logik... eh, me abg dh sampai.. balik dlu na... bye!

p/s: ntah paper entri ni ek... hahahha...

Wednesday, May 12, 2010

tips untuk hamil @ pregnant.. (untuk wanita yang telah sah berkahwin, anak dara, jgn nk ngade)

hi me dear...

me amik petua ni kat fb kak nini... so, nak kenal sape kak nini, kena klik sini... klu me x silap, kak nini dlu penah keje dgn Prof. Hamid Bin Arshat, seorang pakar sakit puan...

so, wahai isteri2 yg nak hamil, meh bc...

Ini merupakan cadangan perubahan cara gaya hidup dan pemakanan.... untuk semua jenis penyakit terutama INFERTILTY .....

Cuba untuk 3- 6 bulan dan lihat perubahan pada diri anda---


Kalau berat badan bukan di lingkungan berat yang ideal, target untuk turunkan berat badan 1-2 kg sebulan dengan petua berikut .. AND NO CRASH DIETING PLEASE!


**Makan heavy breakfast dan lite dinner dan lite lunch ---


**Pastikan snek dengan pisang segar atau kekacang (almonds) in between the three meals... supaya tak lapar dan minum 6 glasses of plain water a day and one cup of hot green tea.


BANYAKKAN memakan makanan berikut yang kaya anti-oxidant, dan trace minerals:


1- Tempeh

2- Labu

3- Keledek

4- Jus kulit manggis - beli dari internet atau buat sendiri (keringkan kulit manggis , rebus tiga jam dan minum)

5- Cranberry juice - kat farmasi guardian atau health foods shop byk.

6- semua jenis Ulam2an

7- Pisang

8- Ikan tongkol dan sardin segar

9- Ayam kampung dan telur kampung

10 - Bayam ungu dan bayam biasa

11- Tofu

12- Minyak kelapa dara / minyak sayuran seperti canola oil or soya oil...

13- Mentega dari sumber sayuran yang kurang tranfats seperti virgin olive oil margarine.... kalau boleh. Elakkan planta marjerin yang tinggi transfat

14- udang / kerang sekali seminggu

15 - sotong sekali seminggu

16 Semua jenis fruits, tubers (ubi), veggies yang kaya dengan warna seperti terung, keladi dan lain-lain

17- Kacang dhal, kacang almonds, kacang hijau

18- Buah delima / pomegranate

19- Buah anggur merah

20-dragonfruit

21- papaya

22- Roti wholemeal

23- Capati

24- Pasta


----- Buat dressing untuk ulam dengan berikut untuk dapatkan khasiat anti-oxidan dll...

*- Minyak kelapa dara

*- tumbuk bawang putih dan lada hitam

*- Masukkan cuka apple cider vinegar

*- masukkan brown sugar

tabur atas ulam dan makan bersama nasi brown rice dan lauk.


----- kalau memasak banyakkan guna bahan2 ini dan jangan buang rempah tu, elok dimakan jugaklah...

*bunga cengkih dan semua rempah-ratus macam pelaga , kayu manis, bunga lawang

*asam jawa

* halia (sangat bagus)

*kunyit hidup (sangat bagus)

* bawang putih (sangat bagus)


Kalau boleh makan yang
ORGANIK dan tidak diproses
** Elakkan / jauhi bagai satu WABAK makanan2 ini:


1- Semua jenis processed foods / segera / dalam tin / dalam packet

eg. KFC, maggi mee, Mc dee's , roti gardenia putih,


2- Kurangkan susu yang diproses seperti condensed milk, krimer , tepung gandum


3- Ayam disuntik


4- Telur yang disuntik


5- Kek, pastri dan makanan yang kaya gandum putih


6- Semua minuman bergas


7- Daging, paru, limpa , hati any organ meats


8- Milo, coke, kopi, teh tarik


9- Kurangkan makanan high transfat content macam marjerin....


----- Ambil supplemen ini:


1- Vitamin E 200 dua biji sehari (wajib)

2- Vitamin C 500 mg dua kali sehari

3- Fish oil 1000 mg dua biji sehari (wajib)

4 -Kalsium lactate 300 mg dua biji sehari

5- Folic acid 10 mg sehari

6- Habbatus sauda 2 sudu / kapsul sehari

7- Cranberry juice

8- Evening primrose oil 500 mg dua biji sehari


----KURANGKAN / POTONG TERUS dari diet

1- Nasi putih

2- Gula putih

3- Nasi lemak

4- Roti canai

5- Ayam Kentucky

6- Mcdonalds

7- Pizza

8- Teh tarik

9- Semua minuman kotak, bertin dan bergula ----- dan dicampur warna tiruan


-----Karbo yang dibenarkan:


1- semua jenis pasta / sp

2- Thosai

3- capati

4- organik wholemeal bread ( kalau susah dapat organic yang biasa pun ok)

5- Brown rice

6- Potatoes / ubi keledek / ubi keladi


DESERT / SWEETS dan fats YANG dibenarkan dalam kadar yang kecil sehari


1- DARK CHOCOLATE (YEY!!!!)

2- Pure Honey (yang pure je ye... makan dengan wholemeal muffin atau lempeng dari gandum wholemeal pisang)

3- Brown sugar

4- Any virgin oil macam - minyak kelapa dara


Makanan melayu yang sihat dan baik

1- Nasi kerabu guna bahan asli (setengah pinggan saje tau!)

2- Bubur pisang/ ubi keladi (kurangkan santan dan gula)

3- Masak sambal tempeh atau tauhu

4- Ikan bakar cicah air asam

5- Goreng pisang

6- Cucur badak

7- Asam pedas ikan sardin segar

8- Masakkan ayam kampung goreng halia

9- Ayam percik (ayam kampung)

10-Pisang/ ubi goreng

11- bubur chacha ( kurang santan dan gula)

12- Tauhu Bakar

13- Rojak buah


* NEVER SKIP breakfast instead SKIP A HEAVY DINNER.

* Warm up 10 minutes dengan stretching dan JALAN untuk 30 minutes setiap hari ....

warm down 10 minutes.
* Berenang / cycling 30 minit 2 kali seminggu.


Last sekali ---- tangani stress dengan baik

1- Think positive!!! kalau stress ingat ada orang lagi susah kehidupannya tapi SURVIVE!

2- Don't feed negative thoughts--- keep yourself busy

3- Banyakkan amalan yang baik - jangan buruk sangka dan maafkan orang dan doakan yang terbaik untuk orang2 termasuk yang kita menyimpan dengki atau dendam....kurangkan bercakap banyakkan bekerja dan membuat pekerjaan yang tidak berfaedah...

4- Luangkan masa untuk solat dan membaca terjemahan al-quran dan membaca Quran

5- Luangkan masa untuk orang tersayang dan juga untuk kawan2.... banyakkan bersosial dengan orang yang boleh memberi pengaruh yang baik kpd anda!!!!

6- Baca buku, majalah dan surat khabar selalu --- beli satu buku pulitzer prize atau yang mendapat anugerah sastera --- dan habiskan -- lagi banyak lagi bagus --- target satu buku seminggu

7- Hulurkan bantuan dari segi masa dan kewangan untuk orang yang susah

8- Adopt a cat from a shelter / buy a fish as a pet

9- Tanam pokok dalam rumah --- bubuh herba yang ditanam dalam pot di dapur dan pokok kecil di dapur

10- Gunakan aromaterapi seperti geranium dan bubuh di dalam bilik
11- Sponsor an orphan's school fee's
12- Berzikir bile takde keje lain nak buat --- selawat lagi cun...

13- Jangan berdengki, mengumpat dan berdendam dan maafkan semua orang yang membuat anda sedih

14- Cuba cari waktu subur anda ---- biasanya hari 12, 14, 16, 18, 20, 22 adalah hari2 subur dan PROJEKlah codename baby -ku huhuhuh.... cuba ye!!!


RAJIN2lah ke dapur wei!!! bagi keluar asap sikit ---- suami pun nanti duk umah je bini rajin masak :P

BELI SUPPLEMEN KAYA ANTI-oksidan untuk boost immunity: Please leave ur email kalau nak dapatkan supplem kaya anti-oksidan dari call nombor di bawah kat comments ye.... Ni prof yang buat research tau.... hahahahah.... akak tolong war-warkan jerk....


VITAMIN C 1000 iu sehari

VITAMIN E 400mg Sehari

FISH OIL 200mg dua kali sehari

RESVERATROL 200 mg sebiji dua kali sehari


Selamat mencuba ------ JANGAN PUTUS ASA!!!!!!


p/s: owh, entri yg paling panjang me rase... penat gak nk edit sbb lari setting.. paper pun sharing is caring...

ayam percik lada hitam

hi me dear...

hahaha, citer basi tp nk citer gak sbb nk tepek resipi... ari sabtu ari tu, me dh buntu.. x tau nk masak pe.. ye la, kan.. walaupun me seorg wanita bekerjaya, tanggungjawab sebagai isteri insyaallah x d abaikan.. (chewah, perasan!!!) so, ade budak ofis tepek resipi kat facebook dia, so, me pun cuba la....

Bahan-bahan

1 ekor ayam [belah 4]
2 cawan santan [1 biji kelapa]
1 batang serai [ketuk]
3 keping asam keping
garam

Bahan Mesin
1 s/b lada hitam
5 tangkai ciliapi
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit
3 batang serai

Cara Memasak

1. Bersihkan ayam.
2. Masukkkan semua bahan dalam kuali dan biarkan mendideh.
3. Keluarkan ayam dan masukkan dalam loyang.
4. Bakar dalam oven pada suhu 200'C selama 20 minit [gunakan api atas]
5. Masskkan kuah yg lebihan sehinga agak pekat.
6. Bila ayam telah garing boleh hidangkan dengan kuahnya

tp kan, tang api tu me kurang setuju sbb mase me wat, bawah cam x panas langsung la sbb gn api atas ajek.. anyway, kowg cuba la.. me wat mmg jadik n me abg n famili cakap sedappp!!! (hihihi, berani diaowg cakap me masak x sedap, berasap la dapur)

p/s: ari tu excited nk makan so, lupe nk snap2 pic.. sowwy.. ^_^

Tuesday, May 11, 2010

Eynda Nak Bagi Hadiah!!

hi me dear...

contest datang lagi..... hihihihi, me bukan pe... suker masuk kontest sbb 1. mmg la nk hadiah n 2. sian me side bar, kosong kang... (hahaha, alasan yg ntah paper..)

so, contest kali ni ialah:


me ade mase 10 minit sblm balik umah, so nk try wat gak entri nih sbb x tahan tgk hadiah tu, pinky n me luv....

me jenguk contest nih kat geng blogger... so, nk la cuba nasib gak.. go thru eynda blog, me rase blog dia nice n simple... ramai dh yg follow sbb tu dh ada 612 followers tmasuk me (me rase makin tambah, tambah n btambah)

ish, tp me rase me cam hannah la, dok geram jek kat hadiah yg eynda nk bg nih.. (klu hannah dpt yg murah, me dpt yg ni pun ok gak, hihihi...) kowg klu tgk, kowg sti angguk kepala n cakap, me mmg suker hadiah eynda.. x caya, tgk bawah...

v

v

v

v

v

ha, kan kan kan.....

so, meh ler ramai2 join contest nih... maybe impian eynda kut, nak ramai2 join contest dia... insyaallah, amin.... lgpun, tarikh tutup contest 31052010. good luck!

p/s: dh lame nk beli hadiah cam eynda nk bg tu.. tp, klu dpt free, alhamdulillah....

geng blogger - forbidden?

hi me dear...

pepagi lg me wat entri n nk link kat geng blogger, tetiba kuar mesej nih....

"Forbidden

You don't have permission to access / on this server.

Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request."

ape kah???? sampai la ni, x leh... nape ek???

p/s: huhuhu... T_T

mandi bunga...

hi me dear...
wah, pepagi lg google pasal bunga... nape ek??? owh, sbb nk citer pasal mandi bunga....
s

bunga ni tau...
s

bukan BCL yg kawen ngan ashraf sinclair tu..

wah, tetiba pepagi terfikir nk mandi bunga.. y??? selain nk wangi, maybe sbb lately asyik kalah jek biler masuk contest... (hahaha, gurau jek...)
d

pic hasilan google...

actually, dlu sblum kawen ngan me abg, ramai yg suh mandi bunga.. me pun x faham nape.. tp ade owg cakap sbb nk cepat jodoh... ye ke??? me bayangkan klu mandi bunga tu leh wangi jek (ilang daki2 n bau badan, hihihi...) rupanye, ade owg cakap nk ilangkan sial n sebagainye... hurm, paper pun, Allah yang menentukan segalanya...

cuba men"google" pasal mandi bunga nih terutama dalam perspektif islam... so, ade beberapa laman web yg menjawab pasal isu mandi bunga nih... me nk "copy" utk d share kan, tp x leh la plak... so, bulih la kowg2 yg tau, klik sini dan sini...

k la, nk prepare bekpes utk me abg sat.. ala, ari ni goreng nuget je la ek... malas plak nk wat bihun goreng ke, nasik goreng ke, ape ke... hihihihi...

p/s: x yah la mandi bunga walau pun, skang dh kurang menang contest... ^_^

Monday, May 10, 2010

lelaki muda boros...

hi me dear...

dh bc utusan online x ari ni???

" Menurut statistik yang dikeluarkan AKPK, dari 2007 hingga Februari 2010, seramai 25,107 atau 69 peratus daripada 36,547 pelanggan perkhidmatan pengurusan kredit di agensi itu adalah lelaki"

lagi, utusan cakap.....

"Lelaki berusia 30 hingga 40 tahun merupakan golongan yang paling tinggi iaitu 44.6 peratus atau 16,286 orang mendapatkan khidmat itu bagi melangsaikan hutang masing-masing diikuti 14,622 orang golongan berusia lebih 40 tahun (40 peratus) dan 5,639 orang golongan berusia antara 20 hingga 30 tahun (15.4 peratus).

Golongan yang berkahwin paling ramai mendapatkan khidmat itu iaitu 28,068 orang (76.8 peratus) diikuti bujang seramai 6,260 orang (17.1 peratus) dan bercerai seramai 1,508 orang (4.1 peratus) sementara kematian pasangan seramai 711 orang (dua peratus).

Menurut statistik itu, masing-masing 25 peratus punca golongan tersebut tidak mampu membayar balik pinjaman adalah disebabkan kegagalan merancang kewangan sejak mula bekerja dan perbelanjaan perubatan yang tinggi."

so, it shows that lelaki zaman skang x leh cakap wanita boros dh sebab statistik pun dh tunjuk yg lelaki juga ade lah boros... hihihihi.... seri la ek...

pic hanya hiasan semata2.. tiada kaitan dgn lelaki muda ini... ^_^

p/s: pengakuan: me abg pun boros gak... hihihi, ampun!!!

selamat hari ibu...

hi me dear...

rase nye x terlambat g nk ucap selamat hari ibu pd semua ibu2 seluruh dunia... (chewah, cam la me blog d baca oleh sume owg seluruh dunia, ek...)tp klu me x silap kan, setiap negara menyambut hari ibu pada masa yg berlainan.. cuma d malaysia kt sambut pd hari ahad minggu kedua bulan mei...


anyway, this beautiful lady is me mama, nik rozana nik megat.... me luv her so so so much... thanks sebab besar kan me n adik2....

p/s: selamat ari ibu buat m.i.l a.k.a mok @ zainab mat jugak... tp anak mok tu noti, tau... >_<

Friday, May 7, 2010

tak jadi pulak dah!!!

hi me dear...

tension nye... baru jek rase nk release tension sbb nk g meeting @ melaka selama 3 ari.. alih2, mesy d tunda pd satu tarikh yg akan d maklumkan kelak... huwwaaaa!!!!

p/s: x pe la, me stay @ putrajaya this weekend n be a good housewife..

update: ala, kena p minggu depan la plak.. dh la time tu x gaji lagik... T_T

Thursday, May 6, 2010

kantoi whatever versi afdlin shauki masa AIM17

hi me dear...

lame me carik lirik lagu nih sbb mase AIM tu, me x tgk.. so, bebudak fb upload, me paste ler kat cini ek...


Semalam u call i, i tak answer
Tak paham ke memang i dah x suke

Dari dulu i dah cube nak break dengan u
Tapi u ugut nak tunjuk video itu...

Sudah la psyco, jgn ganggu
U pakai bomoh u ingat i x tahu
U memang slalu wat i berbulu
No wonder lah mak i pun x suke u...

p/s: ahhh, nyesal plak x tgk AIM 17 tu sampai abihh...

kenapa tak update blog???

hi me dear....

hah??? kenape me x update blog? so sowwy... very d bz...


me x sempat sbb ade kursus excel 2 ari ni.. aik, kursus excel pun kecoh ke???? hihihi... ye la, penjawat awam kan kena cukupkan kursus 7 hari setahun... br la cemerlang, gemilang n terbilang... so, x kesah la kursus pe pun, lgpun, kira cam majlis ilmu tu kan....

malam plak mmg x sempat nk update pasal sume adik2 n me abg sume2 nk gn me pink lappy.. so, me busan tunggu tido lebih baik....

k la, me nk p dlu, ek.... till we meet again... ^_^

p/s: risau gak klu kamu tgk blog ni bersawang (sbb x update) n x mo datang lagik.... jgn gitu yer... luv u all, much!

Tuesday, May 4, 2010

ayat-ayat power lepas kahwin...

hi me dear...

just wanna share wif u guys sbb cam kelakar la plak... so, enjoy!!!
p/s: ala, cam kecik jek... kena p belaja cara2 nk besarkan pic nih.. (-_-)*

Pemain Negara bebas H1N1

hi me dear...

smlm br me cakap pasal Lee Chong Wei ngan keta br dia ek... tetiba jek kt d hangatkan oleh berita pasal pemain negara yg dikhuatiri d serang H1N1.... keadaan cemas sbb Rashid Sidek, ketua jurulatih perseorangan d sahkan +ve n d kuarantin d hospital sejak sabtu lalu....

Lee Chong Wei menjalani saringan H1N1... pic dr utusan

pas wat check up, alhamdulillah, sume pemain bebas dr H1N1... wlu bagaimanapun, pemantauan dan pemeriksaan kesihatan yg berterusan akan d jalankan... ISN n Kementerian Kesihatan akan sentiasa berada d pusat latihan sepanjang persiapan menghadapi Kejohanan Badminton Piala Thomas n Uber...

p/s: semoga rashid cepat sembuh, kan...

Monday, May 3, 2010

Kereta baru Lee Chong Wei

hi me dear....

meh kt tgk pic idola Badminton negara ngan kereta terbaru nye....




p/s: ish, klu betul la ni mmg keta dia, cantik ek.... me loike!!!