Followers

Friday, March 5, 2010

kopi termahal d dunia...

hi me dear...

smlm dpt email lagik.. info yg bg me mmg menarik... so, meh kt share ek...

Tahukah anda apakah kopi yg termahal di dunia?Cappucino? Expresso? Mocha?What? Kopi Janda? Tu yg mahal bukan kopinya.. tapi jandanya. Kah kah kah...Biasa kita minum kopi.. kopi yg diproses dari biji kopi asli. Tapi berlainan dengan kopi ini. Nama pun paling mahal, mesti la ada spesel nya.. Hehe.Pernah dengar nama Kopi Luwak? Kopi Luwak ialah kopi paling mahal di dunia.Kenapa mahal? Sebab ia ada ingredient tambahan.. diproses dan diadun secukup rasa, bukan dalam periuk belanga, tapi dalam perut haiwan.. Haa, jangan terkejut beb. Sebab tu la mahal.. Hehe.


Kopi Luwak keluaran Thailand berjenama 'Doi Chaang'.

Kopi Luwak keluaran Filipina berjenama 'Alamid'.
Eh.. menatang ape ni? Apa kaitan dengan kopi lak ni?Haa.. menatang ni la yg buat kopi ni sedap. Menatang ni la yg telah menaiktaraf status kopi ni jadi the most expensive coffee in this world!Cane jadi gitu pulak? Haa.. relek.. follow story kat bawah ni...
Menatang ni namanya Civet. Lebih kurang macam musang la, badan bintik2.. membiak area Asia , Afrika dan Eropah.
Petani di Jawa Timur memetik biji kopi sebagai makanan Civet.
Hanya biji kopi yg elok dan terpilih je dijadikan makanan Civet.. demi menghasilkan kopi yg berkualiti tinggi.. Errkkk..
Civet diberi makan biji kopi terpilih. Masa proses penghadaman, enzim Civet akan bercampur dengan biji kopi ni. Bila najis keluar, ia akan menghasilkan biji kopi yg unik dan tasty.. Gulp!
Najis Civet dipungut untuk diproses.
Proses pembersihan dan pemilihan biji kopi Civet yg terbaik untuk dikisar menjadi serbuk kopi.
Inilah hasilnya... Kopi Termahal di Dunia!!

p/s: cam geli jekkk....

6 comments:

MrCongeniality said...

alaa....nak geli wat mender..

same application la dgn ladang2 sayuran yg gunakan air baja dari najis binatang..

seperti najis lembu and whatsoever..

nutrien dari najis tu td...tumbuhan akan serap melalui xilem and phloem.

*hiks

rathiqah azmira rosli said...

uish


hehhe

farra8979 said...

mrcongeniality: same ke??? me rase x sbb klu ladang sayur2an tu sbg baja.. yg ni mmg gn najis binatang tu utk wat kopi...

rathiqah azmira rosli: tu la kan, ish3x..

chugie said...

eee.. najis! aduiyai.. sbb tu lah kopi tu sedap kn?

farra8979 said...

chugie: hhihii... betul3x...

MrCongeniality said...

bukannyer amik najis tu campur ngan kopi...

tujuan diorang kasik civet tu makan kopi tuh...untuk campurkan biji kopi dengan enzim yg ada dlm perut si civet tu.

and once si civet ni dah beyak..kuar la biji kopi yg dah sebati ngan enzim td.

pastu dah kutip sumer biji kopi td. najis2 tu sumer dibersihkan.dan yg tinggal biji kopi yg cam best tu jer.

ahaks..

pasal najis. xyah risau. sebab najis binatang tu...mutawwasitah jer. asalkan xder warna, bau dan rasa...kira clear la.